PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Nutraceutyki - preparaty dietetyczne i odzywcze specjalnego przeznaczenia

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono rolę i znaczenie preparatów specjalnego przeznaczenia, tzw. nutraceutyków, stosowanych do wzbogacania żywności lub samodzielnie. Omówiono kierunki rozwoju rynku nutraceutyków i zagadnienia ich bezpiecznego dawkowania, a także rolę uregulowań legislacyjnych, wpływ dodatku preparatów na końcowy produkt oraz kwestie kosztów i ceny. Omówiono też wybrane preparaty z poszczególnych grup obecne i popularne na rynku w aspekcie ich funkcji prozdrowotnych i form stosowania w żywności.
EN
In the article the role and significance of specific functional food additives, so called nutraceuticals were presented. The development directions, legislation problems, effects on the end product and also costs and prices aspects were discussed. The greatest attention was paid on the safe dosage question. The selected new and popular health promoting products and additives were also described and characterised.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.14-16,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych, Akademia Rolnicza, Krakow

Bibliografia

  • [1] Broome N.: 2001. Nutraceutical beverages expand. The World of Food Ingredients 2/3, 42-44.
  • [2] Brud W.: 2000,.Aktywność biologiczna olejków eterycznych stosowanych w aromatach spożywczych. Przemysł Spożywczy, 4, 14-15.
  • [3] Ehrnreich H.: 2000. Foods as medicine. The World of Food Ingredients 6/7, 18-28.
  • [4] Eurochem Feinchemie GmbH, Grbenzell, Produkt information 2000.
  • [5] Griffith H.W.: 1994. Witaminy minerały i pierwiastki śladowe.
  • [6] Hobbs Ch., Haas E.: 2001. Witaminy. RM IDG Books Worldwide.
  • [7] Kelly P.M., McDonagh D.: 2000. Innovative dairy ingredients. The World of Food Ingredients 10/11, 24-32.
  • [8] Klis J.B.: 1996. Artificial flavours linked to decline in heart attacks. Food Technology, 4, 146.
  • [9] O'Carol P: 2000. Nutrition Bar mania. The World of Food Ingredients 8, 16-22.
  • [10] Schweitzer C.: 1997. Health benefits of natural mixed carotenoids. Food Technology, 10, 24-28.
  • [11] Shrimpton D.H.: 2000. Phytonutrients. The World of Food Ingredients 8, 62-66.
  • [12] US Nutrition Information:

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3f1e4183-d4cf-4b72-8c16-4e4078bfe4fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.