PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ 3-dniowej diety niskosodowej na wysokość progu wentylacyjnego u młodych mężczyzn

Warianty tytułu

EN
The influence of a 3-day low-sodium diet on ventilatory threshold in young men

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zbadanie wpływu 3-dniowych diet niskosodowych (0,5 mmol Na+/kg/dobę) o zróżnicowanej zawartości węglowodanów na wysokość progu wentylacyjnego (VT) w porównaniu do efektu diety mieszanej - kontrolnej (2,6 mmol Na+/kg/dobę). Dziewięciu mężczyzn dwukrotnie stosowało 3-dniowe, izokaloryczne diety: 1) dietę niskosodową-wysokowęglowodanową (DNW) (70% WĘG) oraz 2) dietę niskosodową-niskowęglowodanową (DNN) (2,5% WĘG). Przed każdą dietą oraz po jej zakończeniu badani wykonywali test wysiłkowy. W efekcie diet niskosodowych VO2max nie różnił się istotnie, jednak VT po DNN był obniżony (p<0,01). Uzyskane wyniki wskazują, że zmiana wysokości VT w sytuacji ograniczenia spożycia sodu uzależniona jest od ilości węglowodanów w tej diecie.
EN
The aim of the study was to investigate the influence of low-sodium diets (0,5 mmol Na+/kg/day) with a different carbohydrate content on ventilatory threshold (VT) compared to a normal diet - control (2,6 mmol Na+/kg/day). Nine men were put on two isocaloric 3-day diets: 1) a low-sodium high- carbohydrate diet (DNW) (70% CHO) and 2) a low-sodium low-carbohydrate diet (DNN) (2,5% CHO). Before as well as after the diet the subjects performed an exercise test. In result of low-sodium diets VO2max was not significantly different; however, after DNN VT was reduced (p<0,01) compared to control. It is concluded, that in the case of a reduced sodium intake, changes of VT are depended on carbohydrate content in the diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.351-356,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia im.Jana Dlugosza w Czestochowie, Czestochowa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Beaver W.L., Wasserman K., Whipp B.J.: Improved detection of lactate threshold during exercise using log-log transformation. J. Appl. Physiol. 1985, 59, 6, 1936.
  • 2. Hughes E.F., Turner S.C., Brooks G.A.: Effects of glycogen depletion and pedaling speed on „anaerobic threshold”. J. Appl. Physiol. 1982, 52, 6, 1598.
  • 3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, PZWL, 2005.
  • 4. Mickleborough T.D., Gotshall R.W., Cordain L.i wsp.: Dietary salt alters pulmonary function during exercise in exercise-induced asthmatics. J. Sports Sci. 2001, 19, 11, 865.
  • 5. Pokora I., Pilis W.: Oddziaływanie diety niskowęglowodanowej oraz odwodnienia termicznego na reakcje termoregulacyjne podczas wysiłku fizycznego. Med. Sportiva 1999, 3, 4, 265.
  • 6. Szyguła Z., Wnorowski J., Pilch W. i wsp.: Wpływ diety z różną zawartością soli na wydolność aerobową i wielkość poboru tlenu na poziomie progu anaerobowego. Nowiny Lek. 2002, 71, 6, 318.
  • 7. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Podstawy fizjologiczne. Warszawa, PZWL, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3e9fd63b-1e49-4caf-9905-05e42c62d0cf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.