PL
Celem pracy było zbadanie wpływu 3-dniowych diet niskosodowych (0,5 mmol Na+/kg/dobę) o zróżnicowanej zawartości węglowodanów na wysokość progu wentylacyjnego (VT) w porównaniu do efektu diety mieszanej - kontrolnej (2,6 mmol Na+/kg/dobę). Dziewięciu mężczyzn dwukrotnie stosowało 3-dniowe, izokaloryczne diety: 1) dietę niskosodową-wysokowęglowodanową (DNW) (70% WĘG) oraz 2) dietę niskosodową-niskowęglowodanową (DNN) (2,5% WĘG). Przed każdą dietą oraz po jej zakończeniu badani wykonywali test wysiłkowy. W efekcie diet niskosodowych VO2max nie różnił się istotnie, jednak VT po DNN był obniżony (p<0,01). Uzyskane wyniki wskazują, że zmiana wysokości VT w sytuacji ograniczenia spożycia sodu uzależniona jest od ilości węglowodanów w tej diecie.
EN
The aim of the study was to investigate the influence of low-sodium diets (0,5 mmol Na+/kg/day) with a different carbohydrate content on ventilatory threshold (VT) compared to a normal diet - control (2,6 mmol Na+/kg/day). Nine men were put on two isocaloric 3-day diets: 1) a low-sodium high- carbohydrate diet (DNW) (70% CHO) and 2) a low-sodium low-carbohydrate diet (DNN) (2,5% CHO). Before as well as after the diet the subjects performed an exercise test. In result of low-sodium diets VO2max was not significantly different; however, after DNN VT was reduced (p<0,01) compared to control. It is concluded, that in the case of a reduced sodium intake, changes of VT are depended on carbohydrate content in the diet.