PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 60 | 03 |

Tytuł artykułu

Zagrozenia biobezpieczenstwa produkcji zywnosci pochodzenia zwierzecego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Threats for the biological safety of the animal foods production environment

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł prezentuje obecny stan wiedzy nt. wybranych zagrożeń biobezpieczeństwa środowiska produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego (wirus grypy ptaków, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Listeria monocytogenes, Enterococcus, Staphylococcus aureus, pokarmowe zakażenia wirusowe, Enterobacter sakazakii, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni). Dodatkowo podkreślono rolę samokontroli w działaniach ochronnych przed zanieczyszczeniami środowiska produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Opisano również metodę impedyme- tryczną do analiz mikrobiologicznych (sygnał pomiaru jest uzależniony od zmian impedancji w podłożu wzrostowym, które są wprost proporcjonalne do ilości drobnoustrojów).
EN
This article presents current knowledge on selected threats for the biological safety of the animal foods production environment (avian influenza virus, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Listeria monocytogenes, Enterococcus, Staphylococcus aureus, food borne viral infections, Enterobacter sakazakii, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni). In addition, it underlines the role of the self-control in protection against contaminations of the animal foods production environment. The impedance splitting method for microbiological analyses was also described (the measuring signal is created due to changes in the impedance of the growth medium which are directly proportional to the quantity of microorganisms present).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

03

Opis fizyczny

s.26-30,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bańbura M. W., Dzieciątkowski T.: 2005. Ptasia grypa - krążące zagrożenie. Życie Weterynaryjne, 80, 683-685.
  • [2] Berthold A., Molska I.: 2004. Występowanie Bacillus cereus w środowisku pozyskiwania mleka. Medycyna Weterynaryjna 60, 42-45.
  • [3] Brużewicz S., Malicki A.: 2004. Enterobacter sakazakii - nowe mikrobiologiczne zagrożenie żywnościowe. Medycyna Weterynaryjna 60, 1267-1269.
  • [4] Franz C. M. A P., Muscholl-Silberhorn A B., Yousif N. M. K., Vancanneyt M., Swings J., Holzapfel W. H.: 2001. Incidence of virulence factors and antibiotic resistance among enterococci isolated from food. Appl. Environ. Microbiol., 67, 4385-4389.
  • [5] Korpysa W., Rola J. G., Osek J.: 2005. Enterotoksyny gronkowcowe oraz ich wykrywanie w mleku i przetworach mlecznych. Medycyna Weterynaryjna, 61, 633-636.
  • [6] Kwiatek K.: 2003. Kontrola wewnętrzna we wszystkich ogniwach produkcji jako niezbędny element zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Higiena 9, 3-5.
  • [7] Lipiec M.: 2003. Paratuberkuloza jako zoonoza. Medycyna Weterynaryjna, 59, 191-194.
  • [8] Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: 2005. Wpływ wysokiego ciśnienia na mikroorganizmy. Medycyna Weterynaryjna 61, 150-159.
  • [9] Mizak B., Król J., Chrobocińska M., Kozyra I.: 2005. Zakażenia wirusowe ludzi przenoszone przez żywność. Medycyna Weterynaryjna 61, 629-632.
  • [10] Stadhouders J., Hup G., Langevald L. P. M.: 1980. Some observations on the germination, heat resistance and outgrowth of fast-germinating and slow-germinating spores Bacillus cereus in pasteurized milk. Neth. Milk Dairy J., 34, 215-228.
  • [11] Szymańska L., Mędrala D.: 2003. Listeria monocytogenes w mięsie, produktach mięsnych i środowisku przetwórstwa mięsnego. Medycyna Weterynaryjna 59, 18-22.
  • [12] Śmietanka K., Minta Z., Tomczyk G., Domańska-Blicharz K., Bartnicka B., Szewczyk B., Grzywaczewski G.: 2005. Zakażenia wirusami influenzy ptaków u drobiu i ptaków dzikich. Medycyna Weterynaryjna 61, 676-679.
  • [13] Truszczyński M.: 2005. Enterokoki - wyniki lat ostatnich. Medycyna Weterynaryjna, 61, 494-497.
  • [14] Wieczorek K., Osek J.: 2005. Campylobacter - przyczyną zakażeń pokarmowych. Medycyna Weterynaryjna 61, 847-851.
  • [15] Zurbrick B. G., Czuprynski C. J.: 1987. Ingestion and intracellular growth of Mycobacterium paratuberculosis within bovine blood monocytes and monocyte-derived macrophages. Infect. Immun., 55, 1588-1593.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-35de89bc-789b-42aa-8d86-bd490d2ef866
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.