PL
Artykuł prezentuje obecny stan wiedzy nt. wybranych zagrożeń biobezpieczeństwa środowiska produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego (wirus grypy ptaków, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Listeria monocytogenes, Enterococcus, Staphylococcus aureus, pokarmowe zakażenia wirusowe, Enterobacter sakazakii, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni). Dodatkowo podkreślono rolę samokontroli w działaniach ochronnych przed zanieczyszczeniami środowiska produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Opisano również metodę impedyme- tryczną do analiz mikrobiologicznych (sygnał pomiaru jest uzależniony od zmian impedancji w podłożu wzrostowym, które są wprost proporcjonalne do ilości drobnoustrojów).
EN
This article presents current knowledge on selected threats for the biological safety of the animal foods production environment (avian influenza virus, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Listeria monocytogenes, Enterococcus, Staphylococcus aureus, food borne viral infections, Enterobacter sakazakii, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni). In addition, it underlines the role of the self-control in protection against contaminations of the animal foods production environment. The impedance splitting method for microbiological analyses was also described (the measuring signal is created due to changes in the impedance of the growth medium which are directly proportional to the quantity of microorganisms present).