PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 27 | 1 |

Tytuł artykułu

Jakosc zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.IV. Blonnik pokarmowy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W racjach pokarmowych odtworzonych laboratoryjnie na podstawie danych GUS za rok 1996 (budżety rodzinne) oznaczono zawartość błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika pokarmowego wahała się w granicach 17,5-32,7 g/dz/os w zależności od grupy socjoekonomicznej i była najwyższa w racji osób utrzymujących się z niezarobkowych źródeł, jak wskazywały badania analityczne. W ocenie teoretycznej zawartość błonnika pokarmowego była niższa i wynosiła w granicach 16,7-19,7 g/dz/os. Głównym źródłem błonnika w diâie były produkty zbożowe, stanowiące około 60%.
EN
In the daily food rations reconstituted in laboratory on the basis of data provided by the Statistical Office for 1996 (family budgets) the content of dietary fibre was determined. It ranged from 17.5 to 32.7 g/day/person depending on the socioeconomic group and it was highest m the rations of persons not belonging to the money gaining from employment group, as shown by analytical studies. In the theoretical assessment the content of fibre was lower ranging from 16.7 to 19.7 g/d/p. The main source of fibre in the diet were cereals accounting for 60%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

1

Opis fizyczny

s.12-19,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61-63
autor

Bibliografia

  • 1. Bartnikowska E.: Wpływ włókna pokarmowego na metabolizm lipidów. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 3, 269.
  • 2. Cummings J.H.: Dietary fibre intakes in Europe: overview and summary of European research activites, conducted by members of the Managment Committee COST 92. Eur. J. Clin. Nutr., 1995, 49, Suppl. 3, S5.
  • 3. Drews M., Kies C., Fox H.M.: Effect of dietary fibre on copper, zinc and magnesium utilization by adolescent boys. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 1893.
  • 4. Gawęcki J., Czarnocińska J., Wróblewska D.: Preferencje pokarmowe a spożycie błonnika u osób zdrowych, otyłych i z miażdżycą. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 2, 117.
  • 5. Hasik J., Dobrzańska A., Bartnikowska E.: Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka. Warszawa, Wyd. SGGW, 1997.
  • 6. Ismail-Beigi F., Reinhold J. G., Faraji B., et al.: Effects of celluloze added to diets of low and high fiber content upon the metabolism of calcium, magnesium, zinc and phosphorus by man. J. Nutr., 1977, 107, 510.
  • 7. Klimczak Z., Piekarska J.: Zawartość i skład błonnika w różnych stadiach wegetacji roślin. Roczn. PZH, 1957, 1, 67.
  • 8. Kunachowicz H., Nadolna I., Paczkowska M., i in.: Wpływ błonnika pokarmowego na ocenę wartości energetycznej produktów i całodziennych racji pokarmowych. Konferencja: Włókno pokarmowe, skład i biologiczne działanie. Radzików IHAR, 1997, poster.
  • 9. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., i in.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 10. Kunachowicz H., Sekuła W., Niedziałek Z., et al.: Effects of the revisions in the energy content of foods and diets in Poland resulting from consideration of dietary fiber. The Second International Food Data Base Conference Food Composition Research: The Broader Context. Finland, Lathi, 1995, poster.
  • 11. Łoś-Kuczera M. (red.): Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ 54, 1990.
  • 12. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 4, 316.
  • 13. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., i in.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26, 4, 275.
  • 14. Svanberg S.J.M., Nyman E.M.: Effects of boiling and storage on dietary fibre and digestible carbohydrates in various cultivars of carrots. J. Sci. Food. Agric., 1997, 73, 245.
  • 15. Witkowska A., Borawska A., Łozowska A., i in.: Zawartość błonnika pokarmowego całkowitego w wybranych owocach. Bromat. Chem. Toksykol., 1998, 31, 115.
  • 16. Witkowska A., Borawska M., Omieljaniuk N., i in.: Zawartość błonnika pokarmowego całkowitego w wybranych warzywach. Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 135.
  • 17. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Med., 1998, 5, 4.
  • 18. AOAC Official Methods of Analysis. 15 th Ed. 1990.
  • 19. Food Nutrition and the Prevention of Cancer: a global perspective. World Cancer Research Fund in Association with Am. Inst. for Cancer Research, 1997.
  • 20. Livsmedels tabell. Energi och naringsamne., Livsmedelsverket, Jönköping 1996.
  • 21. Raport Grupy Badawczej Światowej Organizacji Zdrowia. Dieta, żywienie i profilaktyka chorób przewlekłych. Genewa. Serie Raportów WHO Nr 797, 1990. Żyw. Człow. Metab., 1991, 18, 1, 3.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-332eb75a-d8e0-4c88-8e02-58a9701dd76a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.