PL
W racjach pokarmowych odtworzonych laboratoryjnie na podstawie danych GUS za rok 1996 (budżety rodzinne) oznaczono zawartość błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika pokarmowego wahała się w granicach 17,5-32,7 g/dz/os w zależności od grupy socjoekonomicznej i była najwyższa w racji osób utrzymujących się z niezarobkowych źródeł, jak wskazywały badania analityczne. W ocenie teoretycznej zawartość błonnika pokarmowego była niższa i wynosiła w granicach 16,7-19,7 g/dz/os. Głównym źródłem błonnika w diâie były produkty zbożowe, stanowiące około 60%.
EN
In the daily food rations reconstituted in laboratory on the basis of data provided by the Statistical Office for 1996 (family budgets) the content of dietary fibre was determined. It ranged from 17.5 to 32.7 g/day/person depending on the socioeconomic group and it was highest m the rations of persons not belonging to the money gaining from employment group, as shown by analytical studies. In the theoretical assessment the content of fibre was lower ranging from 16.7 to 19.7 g/d/p. The main source of fibre in the diet were cereals accounting for 60%.