PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1993 | 35 | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of freezing, formalin, and alcohol on certain body proportions of the clupeid fish Nematalosa nasus, collected from the Khor al-Zubair area [ northwest region of the Arabian Gulf ]

Warianty tytułu

PL
Wplyw zamrazania, formaliny i alkoholu na niektore proporcje ciala ryby Nematalosa nasus pochodzacej z obszaru Khor al-Zubair [ polnocno-zachodni rejon Zatoki Arabskiej ]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Three morphological characters i.e. total length, head length, and body depth of the shad Nematalosa nasus, were measured to determine the short term effect of fixation and preservation. Shrinkage (up to 51.9%) was the rule. Body parts changed differentially. Head length and body depth indicated susceptibility to change (shrinkage), though total length was least effected. Changes were considered of great practical consequence for taxonomical and growth studies.
PL
Badano wpływ trzech technik konserwacji na długość całkowitą (T.L.), długość głowy (H.L.) i wysokość ciała (B.D.) ryby Nematalosa nasus (tabele I, II). Konsekwencją zastosowania każdej z technik utrwalania był ubytek ciała (do 51,9%), który uznano za krótkoterminowy wpływ utrwalania. Zaobserwowano pewne zróżnicowanie w podatności na kurczenie się różnych części ciała. Długość głowy i wysokość ciała były bardziej podatne na zmiany niż długość całkowita.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

35

Numer

2

Opis fizyczny

s.179-183,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • University of Basrah, Marine Science Centre, Basrah, Iraq
autor

Bibliografia

  • Burgner R.L., 1962. Studies of red salmon smolts from the Wood River Lakes, Alaska. In: Koo T.S. (Ed.): Studies of Alaska Red Salmon. Univ. Wash. Publ. Fish., 251-316.
  • Engel S., 1974. Effects of formalin and freezing on length, weight and condition factor of cisco and yellow perch. Trans. Amer. Fish. Soc., 1, 136-138.
  • Leslie J.K., J.E. Moore, 1986. Changes in lengths of fixed and preserved young freshwater fish. Can. J. Fish. Aquat. Sci., 43, 1079-1081.
  • Lux F.E., 1960. Length shrinkage of yellowtail flounder between live and landed condition. Trans. Amer. Fish. Soc., 89, 373-374.
  • Parker R.R., 1963. Effects of formalin on length and weight of fishes. Fish. Res. Bd Ca, 20, 1441-1455.
  • Sayers R.E., 1987. Effects of freezing in and out of water on length and weight of Lake Michigan Bloaters. North Amer. J. Fish. Manag., 7, 299-301.
  • Stobo W.T., 1972. Effects of formalin on the length and weight of yellow perch. Trans. Amer. Fish. Soc., 101, 362-364.
  • Yeh C.F., R.G. Hodson, 1975. Effects of formalin on length and weight of bluegill and white crappie from Lake Nasworthy. Texas West. Nat., 20, 315-322.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2ee9cc42-d01d-4f5c-9abd-026e1c44dcaa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.