PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Zawartość magnezu w racjach pokarmowych planowanych w żywieniu żołnierzy polskich pełniących służbę w misjach pokojowych poza granicami kraju

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena zawartości magnezu w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) planowanych do spożycia przez żołnierzy pełniących służbę w misjach pokojowych. Materiał do badań stanowiły 124 całodzienne jadłospisy. Oceny ilości planowanego magnezu w CRP dokonano w oparciu o „Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych* z zastosowaniem pakietu programowego FOOD2. Obliczone wartości magnezu porównano z wartościami deklarowanymi w obowiązujących Wymiarach Rzeczowych Norm Wyżywienia dla Żołnierzy w Czasie Pokoju oraz z obowiązującymi w Polsce normami dla młodych mężczyzn obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Stwierdzono, że ilości magnezu w CRP planowanych do spożycia przez żołnierzy pełniących służbę w misjach pokojowych przekraczały wartości zalecane dla młodych mężczyzn ciężko pracujących. Jednocześnie planowane w CRP ilości tego pierwiastka pokrywały od 85,9% do 117,2% ilości zalecanych w Wymiarach Rzeczowych Norm Wyżywienia dla Żołnierzy w Czasie Pokoju.
EN
The aim of the work was to assess the magnesium content in daily food rations (DFEl planned for soldiers doing their military service in peacekeeping missions outside Poland 124 daily menus were used to determine the magnesium content in daily food rations Using „Food Composition Tables" and software FOOD2 the estimation of magnesium amount in DFR was done. The results were compared to the magnesium amounts set up by the norms for soldiers' alimentation and the Polish standards for hard working young men. i{j It was found that magnesium amounts in DFR planned for soldiers exceeded the value established by the Polish standards for alimentation of hard working young men. Moreover, the planned DFR covered 85.9% to 117.2% of the norms obligatory in the Polish Army.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.206-212,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii, ul.Kozielska 4, 01-163 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Abraham G.E. 1991. The importance of magnesium in the management of primary postmenopauzal osteoporosis. J. Nutr. Med. 2: 167-171.
  • Bertrandt J., Klos A., Mikłasz M. 1996. Ocena wyżywienia żołnierzy polskich pełniących służbę w ramach pokojowych sił ONZ w Syrii. Żyw. Człow. Metabol. 23(1): 30-37.
  • Bertrandt J., Kłos A. 1998. Supply of sodium, potassium, calcium, magnesium, iron, zinc, copper and manganese in daily food rations used for the feeding of Polish soldiers serving in UN Peace Keeping Missions in the Middle East. 5 International Symposium on Metal Ions in Biology and Medicine. 8-10.05.1998, Neuherberg/Munich, Germany, P-66.
  • Cieciura M. 1991. Metody statystyczne w ujęciu praktycznym z przykładami zastosowania w medycynie. AM Warszawa.
  • Gawęcki J., Hryniewiecki L. 1998. Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Warszawa.
  • Jędrzejczak R., Ręczajska W., Szteke B. 1999. Magnez i inne makroelementy w roślinnych surowcach jadalnych. Biul. Magnezol. 4(1): 72-79.
  • Klícka M.V., King N., Lawin P.T., Askew E.W. 1996. Assessment of dietary intakes of Cadets at the US Military Academy at West Point. J. Amer. Coll. Nutr. 15(3): 273-282.
  • Klos A., Bertrandt J. 1996. Zawartość wybranych składników mineralnych w racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu żołnierzy polskich pełniących służbę w Pokojowych Siłach ONZ w Syrii. Żyw. Człow. Metabol. 23(2): 149-153.
  • Kłos A., Bertrandt J., Stężycka E. 1999. Sezonowa podaż magnezu w diecie ogólnej stosowanej w żywieniu osób w wieku podeszłym. Biul. Magnezol. 4(1): 92-95.
  • Kłos A., Bertrandt J., Stężycka E. 2000. Seasonal magnesium intake in daily food rations used in nutrition of young men doing their military service. 9th International Magnesium Symposium MAG 2000, 10-15.09.2000, Vichy, Francja.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 1998. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ Warszawa.
  • Pakiet Programowy FOOD wersja 2. 1998 IŻŻ Warszawa.
  • Seeling S. 2000. Old and new epidemiologie date on magnesium deficiency, not only cardiovascular disease, and recommendations. 9th International Magnesium Symposium MAG 2000, 10-15 .09.2000, Vichy, Francja.
  • Singh A., Day B.A., DeBolt J.E. 1989. Magnesium, zinc and copper status of US Nawy SEAL trainers. Amer. J. Clin. Nutr. 49: 695-702.
  • Skrajnowska D., Olędzka R. 1999. Wpływ suplementacji magnezem na bilans magnezu i wapnia oraz ich zawartość w płynach i tkankach szczurów. Biul. Magnezol. 4(2): 412-417.
  • Szczegółowe wymiary rzeczowe należności żywnościowych żołnierzy w czasie pokoju. Sztab Generalny WP. Warszawa 1996.
  • Trzebska-Jeske I., Rutkowska U., Szostak W.B. 1985. Magnez - problem żywieniowy w Polsce. Żyw. Człow. Metabol. 12(4): 281-289.
  • Ustymowicz-Farbiszewska J., Czapska D., Karczewski J. 1999. Magnez i wapń w diecie uczniów Regionu Podlaskiego - badania retrospektywne. Biul. Magnezol. 4(1): 196-202.
  • Wymiary rzeczowe należności żywnościowych stanowiące podstawowe określenie stawek pieniężnych na wyżywienie ludzi i zwierząt na 1999 rok. Sztab Generalny WP Warszawa 1998.
  • Ziemlański S. 2001. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa.
  • Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M. 1998. Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 4:1-27.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1fabceee-0159-4548-b94f-a0bd8f57d808
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.