PL
Celem pracy była ocena zawartości magnezu w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) planowanych do spożycia przez żołnierzy pełniących służbę w misjach pokojowych. Materiał do badań stanowiły 124 całodzienne jadłospisy. Oceny ilości planowanego magnezu w CRP dokonano w oparciu o „Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych* z zastosowaniem pakietu programowego FOOD2. Obliczone wartości magnezu porównano z wartościami deklarowanymi w obowiązujących Wymiarach Rzeczowych Norm Wyżywienia dla Żołnierzy w Czasie Pokoju oraz z obowiązującymi w Polsce normami dla młodych mężczyzn obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Stwierdzono, że ilości magnezu w CRP planowanych do spożycia przez żołnierzy pełniących służbę w misjach pokojowych przekraczały wartości zalecane dla młodych mężczyzn ciężko pracujących. Jednocześnie planowane w CRP ilości tego pierwiastka pokrywały od 85,9% do 117,2% ilości zalecanych w Wymiarach Rzeczowych Norm Wyżywienia dla Żołnierzy w Czasie Pokoju.
EN
The aim of the work was to assess the magnesium content in daily food rations (DFEl planned for soldiers doing their military service in peacekeeping missions outside Poland 124 daily menus were used to determine the magnesium content in daily food rations Using „Food Composition Tables" and software FOOD2 the estimation of magnesium amount in DFR was done. The results were compared to the magnesium amounts set up by the norms for soldiers' alimentation and the Polish standards for hard working young men. i{j It was found that magnesium amounts in DFR planned for soldiers exceeded the value established by the Polish standards for alimentation of hard working young men. Moreover, the planned DFR covered 85.9% to 117.2% of the norms obligatory in the Polish Army.