PL
Badano jakość mięsa i tłuszczu 3 grup knurów żywionych mieszankami pełnoporcjowymi: 1) kontrolną, zbożowo-sojową, 2) z udziałem 10% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, 3) z udziałem 12% nasion rzepaku. Doświadczeniem objęto łącznie 33 knury mieszańce (polska biała zwisłoucha x wielka biała polska). Część z nich (24 szt.) ubito przy masie ciała ok. 115 kg i wieku ok. 7 miesięcy, pozostałe (9 szt.) użytkowano rozpłodowo do wieku 24 miesięcy i następnie ubito. Dalsze badania wykonano na próbach mięśnia najdłuższego grzbietu (m. longissimus dorsi). Przeprowadzono ocenę składu chemicznego, ocenę fizykochemiczną i sensoryczną mięsa oraz analizę składu kwasów tłuszczowych w tłuszczu śródmięśniowym. Żywienie i wiek knurów wpłynęły istotnie na zawartość białka i tłuszczu w mięsie, jasność barwy, pożądalność zapachu i smaku oraz soczystość. Użycie nasion rzepaku w mieszance wywarło wpływ na wzrost zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, linolowego i linolenowego) w tłuszczu śródmięśniowym knurów doświadczalnych.
EN
The quality of meat and fat of boars was evaluated. The animals were divided into 3 groups and fed on the following mixtures: 1) control cereal-soyabean, 2) containing 10% of rapeseed meal, and 3) containing 12% of rape seeds. The studies included 33 crossbreed boars (♀ Polish Landrace x ♂ Polish Large White). 24 animals were slaughtered at the age of 7 months, when their average body weight amounted to 115 kg. The remaining 9 ones were used for reproduction purposes - they were slaughtered at the age of 24 months. Further research was conducted on samples taken from the dorsal muscle (m. longissimus dorsi). It concerned the chemical composition and evaluation of physical, chemical and taste properties of meat, as well as an analysis of the composition of fatty acids in intramuscular lipides. The feeding system and age of boars had a significant effect on the content of protein and fat in meat, brilliance of colour, desirability of aroma and taste, and juiciness. Rape seeds contained in the mixtures caused an increase in the content of unsaturated fatty; acids (oleic, linoleic and linolenic) in intramuscular lipids of experimental boars.