PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 46 |

Tytuł artykułu

Wplyw mieszanek z udzialem produktow rzepakowych na jakosc miesa i tluszczu srodmiesniowego knurow ubijanych w wieku 7 i 24 miesiecy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano jakość mięsa i tłuszczu 3 grup knurów żywionych mieszankami pełnoporcjowymi: 1) kontrolną, zbożowo-sojową, 2) z udziałem 10% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, 3) z udziałem 12% nasion rzepaku. Doświadczeniem objęto łącznie 33 knury mieszańce (polska biała zwisłoucha x wielka biała polska). Część z nich (24 szt.) ubito przy masie ciała ok. 115 kg i wieku ok. 7 miesięcy, pozostałe (9 szt.) użytkowano rozpłodowo do wieku 24 miesięcy i następnie ubito. Dalsze badania wykonano na próbach mięśnia najdłuższego grzbietu (m. longissimus dorsi). Przeprowadzono ocenę składu chemicznego, ocenę fizykochemiczną i sensoryczną mięsa oraz analizę składu kwasów tłuszczowych w tłuszczu śródmięśniowym. Żywienie i wiek knurów wpłynęły istotnie na zawartość białka i tłuszczu w mięsie, jasność barwy, pożądalność zapachu i smaku oraz soczystość. Użycie nasion rzepaku w mieszance wywarło wpływ na wzrost zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, linolowego i linolenowego) w tłuszczu śródmięśniowym knurów doświadczalnych.
EN
The quality of meat and fat of boars was evaluated. The animals were divided into 3 groups and fed on the following mixtures: 1) control cereal-soyabean, 2) containing 10% of rapeseed meal, and 3) containing 12% of rape seeds. The studies included 33 crossbreed boars (♀ Polish Landrace x ♂ Polish Large White). 24 animals were slaughtered at the age of 7 months, when their average body weight amounted to 115 kg. The remaining 9 ones were used for reproduction purposes - they were slaughtered at the age of 24 months. Further research was conducted on samples taken from the dorsal muscle (m. longissimus dorsi). It concerned the chemical composition and evaluation of physical, chemical and taste properties of meat, as well as an analysis of the composition of fatty acids in intramuscular lipides. The feeding system and age of boars had a significant effect on the content of protein and fat in meat, brilliance of colour, desirability of aroma and taste, and juiciness. Rape seeds contained in the mixtures caused an increase in the content of unsaturated fatty; acids (oleic, linoleic and linolenic) in intramuscular lipids of experimental boars.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Opis fizyczny

s.53-61,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Baryłko-Pikielna N. 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa.
  • Brooks С. С., 1971. Fatty acid composition of pork lipids as affected by basal diet, fat source and fat level. J.Anim. Sci. ,33: 1224.
  • Busboom J. R., Rule D. C., Colin D., Heald Т., Mazhar A. 1991. Growth, carcass characteristics 1 and lipid composition of adipose tissue and muscle of pigs fed canola. J. Anim. Sci.,1 69(3): 1101-1108.
  • Castell A. G., Falk L. 1980. Effects of dietary Canola seed on pig performance and backfat composition. Can. J. Anim.Sci.,60(3): 795-797.
  • Chachułowa J., Sokół J. L., Skomiał J. 1994. Wpływ stosowania nasion rzepaku w mieszankach dla tuczników na skład chemiczny mięsa. Materiały na konferencję naukową, Jabłonna 30-31 maja: 130-133.
  • Chen W., Forrest J. C., Peng I. С., Pratt D. E., Judge M. D. 1993. Palatability of prerigor cooked boar meat. J. Anim. Sci., 71: 645-650.
  • Chrząszcz E., Kistowski T., Korniewicz A.,Czarnik-Matusewicz H. 1995. Wpływ nasion rzepaku na wskaźniki produkcyjne i fizjologiczne cieląt oraz jakość tuszy. Rocz. Nauk. Zoot., 22(1): 231-249.
  • Dąbrowski A., Korczyńska J., Zalewski S. 1985. Technologiczno-żywieniowa ocena mięsa knur-ków. Gospodarka Mięsna, 37(2): 17-18.
  • Dransfield E., Nute G. R., Mottram D. S., Rowan Т. G., Lawrance T. L. J. 1985. Pork quality from pigs fed on low glucosinate rapeseed meal: Influence of level in the diet, sex and ultimate ph. J. Sci. Food Argic., 36: 546-556.
  • Falkowski J., Głogowski J., Rotkiewicz Т., Kozłowski М-, Kozera W., Bugnacka D., Bomba G. 1997. Wpływ długotrwałego podawania mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty lub na­sion rzepaku na wzrost knurów i jakość ich ejakulatów. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Zoot., 46: 43-51.
  • Grau R., Hamm R 1952. Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung. Flei­schwirtschaft, 32(2): 295-298.
  • Hertzman C., Goransson L., Ruderus H. 1988. Influence of fishmeal, rape-seed, and rape-seed meal in feed on the fatty acid composition and storage stability of porcine body fat. Meat. Sci., 23(1): 37-53.
  • Kortz J. 1991. Możliwości zwiększenia produkcji wieprzowiny poprzez wprowadzenie tuczu knurków. Post. Nauk Rol.,4-6: 143-150.
  • Kortz J., Rak В., Kapelański W., Nowachowicz J. 1991. Występowanie wad PSE i DFD w mięsie
  • oraz niepożądanego zapachu samczego w mięsie i tłuszczu knurków i wieprzków. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, Zoot., 19:68-80.
  • Leszczynski D. E., Pikul J., Easter R. A., McKeith F. K, McLaren D. G., Novakofski J., Bechtel P. J., Jewell D. E. 1992. Characterization of lipid in loin and bacon from finishing pigs fed full-fat soybeans or tallow. J. Anim. Sci.,70(7): 2175-2181.
  • Lipiński K., Tywończuk J., Flis M., Sobotka W., Denaburski J. 1995. Effects of crushed rapeseed on pig performance, and on carcass, meat and lipid quality characteristic. 46 th. Annual Meeting of EAAP, Prague, 4-7 September. Mateńko К., Horszczaruk F. 1990. Organoleptyczna ocena jakości mięsa tuczonych knurków. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 384: 103-106.
  • Meller Z., Pachniak M., Wajda S., Sarbinowski J., Zarzycki M., Szczepaniak E., Denaburski J. 1989. Produkcja knurków rzeźnych w tuczu przemysłowym. Gospodarka Mięsna, 41(7): 27-30. Мyer R. O., Lamkey J. W., Walker W. R., Brendemuhl J. H., Combs G. E. 1992. Performance and carcass characteristics of swine when fed diets containing Canola oil and added copper to alter the unsaturated.saturated ratio of pork fat. J.Anim. Sci. 70(5): 1417-1423.
  • Pełczyńska E. 1983. Cechy sensoryczne wieprzowiny w zależności od wieku, płci i poszcze­gólnych mięśni świń. Med. Wet., 39(4): 213-215.
  • Pełczyńska E., Prost E. 1983. Występowanie zapachu płciowego u świń w zależności od wieku, tkanek i metod wykrywania. Med. Wet., 39(8): 465-468.
  • Prost E. 1993. Chów knurów a cechy sensoryczne wieprzowiny. Med. Wet., 49(10): 458.
  • Prost E., Pełczyńska E., Libelt K. 1985. Wpływ wieku, płci i różnych mięśni na skład chemicz­ny i wartość odżywczą mięsa świń. Med. Wet., 41(4): 207-210.
  • Rotkiewicz Т., Bomba G., Falkowski J., Glogowski J., Kozera W., Kozłowski M., Bugnacka D. 1996. Studies on the long-term use of rapeseed products in diets for boars. Pathomorphological changes in reproductive system, liver and thyroid gland. Reprod. Nutr. Dew. (w druku).
  • Ryszkowski J., Żebrowski Z. 1986. Badania nad tuczem i oceną tusz knurków. Rocz. Nauk. Zoot., Monogr. i Rozp., 24: 181-190.
  • Suomi K., Alaviuhkola Т., Valaja J., Kankare V., Kemppinen A. 1993. Effects of milk fat, unhydro- genated and partially hydrogenated vegetable oils on fat metabolism of growing pigs I. Growth, feed utilization and carcass quality in pigs fed different fats and oils. Agric. Sci. Fini., 2: 7-13.
  • Surdacki Z., Burdzanowski J. 1985. Tucz do masy 100 kg knurów nie poddanych kastracji i przydatność spożywcza ich mięsa. Med. Wet., 41(1): 54-58.
  • Wajda S., Meller Z., Denaburski J., Zieliniewicz J., Pachniak M., Kielar J. 1989. Wartość rzeźna i przetwórcza tusz uzyskanych z uboju knurków. Gospodarka Mięsna, 41(4): 25-29.
  • Wajda S., Pachniak M. 1990. Wpływ masy ciała na wartość rzeźną knurków. Gospodarka Mięsna, 42(2): 20-22.
  • Wielbo E., Stasiak A. 1985. Badania nad wykorzystaniem knurków do produkcji mięsa. Gospodarka Mięsna, 37(1): 21-23.
  • Zöllner N., Tato F. 1992. Fatty acid composition of the diet: impact on serum lipids and atherosclerosis. Clin. Investig.,70: 968-1009.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1dda7131-237a-4f41-aa9f-f5374e25dc43
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.