PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2006 | 52 | 1-2 |
Tytuł artykułu

The capsaicin and dihydrocapsaicin contents in soft-flesh fruit of Capsicum frutescens L. and Capsicum annuum L. hybrids

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Soft-flesh fruit can be used to produce juices or pastes obtained by mechanical separation of the soft tissue of pericarp from inedible parts. Genotypes selected from interspecific hybrids of Capsicum frutescens L. and Capsicum annuum L. were used as the research material. A general assessment of technological usefulness of the fruit was carried out, and as a result it was noted that there was some diversity in the sizes of the ripe fruit, their mean weight and wall thickness. Significant differences were observed in biotechnological performance – understood as the amount of pericarp separated from inedible parts, namely the placenta with seeds, the remnants of internal partitions and the peel. An HP LC analysis was carried out in order to determine the capsaicin and dihydrocapsaicin contents. The genotypes under examination differed in terms of the contents of capsaicinoids, as well as their ratios. The average values for genotype groups were comparable, and capsaicin and dihydrocapsaicin participation was similar. Considering the amounts of capsaicinoids, the genotypes with the highest content of them can be classified as mildly piquant.
PL
Owoce typu soft-flesh mogą być surowcem do produkcji soków lub przecierów uzyskiwanych w wyniku mechanicznej separacji miękkiej tkanki perykarpu od części niejadalnych. Materiałem badawczym były genotypy wyselekcjonowane z mieszańców międzygatunkowych Capsicum frutescens L. oraz Capsicum annuum L. Dokonano ogólnej oceny przydatności technologicznej owoców, stwierdzając zróżnicowanie wielkości plonu owoców dojrzałych, ich średniej masy oraz grubości ścian. Zaobserwowano duże różnice wydajności biotechnologicznej, wyrażonej jako udział oddzielonej tkanki perykarpu od części niejadalnych, czyli łożyska z nasionami, resztek przegród wewnętrznych i skórki. Analiza HP LC pozwoliła określić zawartość kapsaicyny i dihydrokapsaicyny. Badane genotypy różniły się zarówno pod względem ilości kapsaicynoidów, jak i ich proporcji. Wartości średnie dla grup genotypów były zbliżone, a udział kapsaicyny i dihydrokapsaicyny podobny. Zaobserwowany poziom kapsaicynoidów pozwolił uznać genotypy o największej ich zawartości za lekko pikantne.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
52
Numer
1-2
Opis fizyczny
p.38-42,ref.
Twórcy
autor
  • University of technology and Agriculture, Bernardynska 6, 85-029 Bydgoszcz, Poland
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Nowaczyk L, Nowaczyk P. Hot and sweet soft-flesh hybrids between Capsicum annuum L. and Capsicum frutescens L. The 3rd World Congress on Medicinal and Aromatic Plants for Human Welfare; 2003 Chiang- Mai, Thailand 2003: PP 01–07:175.
  • 2. H anson PM, Yang R, Lin S, Tson SCS, Lee T, Wu J, Shieh J, Gniffke P, Ledesma D. Variation for antioxidant activity and antioxidants in a subset of AVRDC – the World Vegetable Center Capsicum core collection. Plant Gen Res 2004; 2(3):153-166.
  • 3. P erucka I, Materska M. Antioxidant activity and content of capsaicinoids isolated from paprika fruits. Polish J Food Nutr Sci 2003; 12/53(2):15–18.
  • 4. T remblay A. Capsaicin and energy balance. In: FAV vs Obesity, Diabetes and Neurodegenerative Diseases.International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables; 2005 Aug 17-20; Quebec, Canada. 2005:19.
  • 5. Zewdie Y, Bosland PW. Capsaicinoid profiles are not good chemotaxonomic indicators for Capsicum species. Biochemical Systematics and Ecology, 2001; 29:161 – 169.
  • 6. Wall MM, Bosland PW. Analytical methods for color and pungency of chiles (Capsicums). In: Wetzel D, Charalambous G (eds.). Instrumental Methods in Food and Beverage Analysis, 1998:347–373.
  • 7. C ollins MD, Wasmund LM, Bosland PW. Improved method for quantifying capsaicinoids in Capsicum using high-performance liquid chromatography. Hort Sci 1995; 30(1):137–139.
  • 8. Sreelathakumary I, Rajamony L. Variability, heritability and genetic advance in bird pepper (Capsicum frutescens L.) Capsicum and Eggplant Newsletter 2003; 22:51–54. ZAWART
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1b52f11a-8aa7-4fff-a1aa-02310ee1eece
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.