PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
1994 | 36 | 1 |
Tytuł artykułu

Accumulation and prediction of lead elimination in Oreochromis mossambicus as a function of body size

Warianty tytułu
PL
Akumulacja i przewidywana eliminacja olowiu u Oreochromis mossambicus jako funkcja wielkosci ciala
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Lead accumulation in the gill, liver, and muscle of O. mossambicus was time and dose dependent but descreased with body size. During recovery, the large size group eliminated the metal faster than the small size one. Animals exposed to higher concentration of metal needed longer time for recovery.
PL
Badano akumulację i eliminację ołowiu w skrzelach, wątrobie i mięśniach O. mossambicus jako funkcję wielkości ciała ryb eksponowanych w dwóch subletalnych koncentracjach (16 i 32 ppm). Wzrost akumulacji ołowiu we wszystkich testowanych tkankach i wszystkich grupach wielkości zwierząt zależał od czasu i dawki (tabela I). Tkanki skrzeli grupy S poddawanej działaniu dawki 32 ppm wykazywały akumulację ołowiu 0,012, 1,23, 1,84 i 2,36 mg na 1 g świeżej tkanki po odpowiednio 0, 7, 14 i 21 dniach. Podobne tendencje wzrostowe zaobserwowano także dla pozostałych tkanek, grup (M, L) i dawek, chociaż ilość zakumulowanego ołowiu w testowanych tkankach była istotnie wyższa przy działaniu 32 ppm (P < 0.05, tabela II). Współczynnik korelacji r obliczony dla kumulacji ołowiu (we wszystkich testowanych tkankach grup o różnych masach ciała) w zależności od czasu ekspozycji był statystycznie dodatni dla obu subletalnych poziomów (P < 0.05, tabela II). Przy większej masie ciała akumulacja ołowiu statystycznie (P < 0.05) zmniejszała się we wszystkich tkankach dla obu poziomów (tabela II). Szybsze tempo pobierania ołowiu w grupie S było spowodowane większą efektywną dawką na jednostkę masy ciała. Akumulacja ołowiu przebiegała w porządku: skrzela > wątroba > mięśnie. Skrzela akumulowały największe ilości ołowiu ponieważ były w bezpośrednim kontakcie z zanieczyszczoną wodą. Akumulacja w wątrobie była na drugim miejscu po skrzelach, co jest związane z jej funkcją magazynowania, przemiany i detoksykacji. Koncentracja ołowiu stopniowo zmniejszała się we wszystkich testowanych tkankach i grupach wielkości po przeniesieniu ryb do wody wolnej od metalu (ryc. 1, 2). Skrzela eliminowały w szybszym tempie niż inne tkanki, co mogło być spowodowane bezpośrednim kontaktem z otaczającym środowiskiem oraz ich aktywnym udziałem w eliminacji metalu. Dłuższe utrzymywanie się metalu w wątrobie mogło być spowodowane wolniejszym tempem eliminacji i zmniejszoną prędkością wewnętrznego przepłyrwu wody przez te części. Grupa o mniejszych rozmiarach eliminowała w wolniejszym tempie niż grupy M i L, co mogło być spowodowane większym stopniem zniszczenia tkanek i utratą zdolności eliminacji metalu. Testowane tkanki skrzel, wątroby i mięśni całkowicie powróciły do stanu wyjściowego w grupie S eksponowanej na dawkę 32 ppm po odpowiednio 126, 116, 84 dniach a w grupie L po 62, 83, 58 dniach (ryc. 1). Zwierzęta eksponowane na dawkę 32 ppm ołowiu potrzebowały więcej czasu na całkowitą eliminację niż te, które były eksponowane na 16 ppm.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
36
Numer
1
Opis fizyczny
s.115-124,wykr.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • V.O.Chidambaram College, Tuticorin - 628 008, Tamil Nadu, India
autor
Bibliografia
  • Anderson P.D., P.A. Spear, 1980. Copper pharmakokinetics in fish gills - II. Body size relationships for accumulation and tolerance. Water Res., 14, 1107-1111.
  • Barak N.A.E., C.F. Mason, 1990. Mercury, cadmium and lead in eels and roach: The effects of size, season and locality on metal concentrations in flesh and liver. The Sci. Total Environ., 92, 249-256.
  • Benoit D.A., 1975. Chronic effects of copper on survival, growth and reproduction of the bluegill (Lepomis macrochirus). Trans. Am. Fish. Soc., 104, 353-358.
  • Dillion T.M., J.M. Nelf, 1978. Mercury and the estuaries clam Rangia cuneata Gray. 2. Uptake, tissue distribution and depuration. Mar. Environ, Res., 1, 67-76.
  • FAO, 1975. Manual of methods in aquatic environment research. Part 1. Publ. Div., FAO, Rome, Italy, 223 pp.
  • Giles M.A., 1988. Accumulation of cadmium by rainbow trout, Salmo gairdneri during extended exposure. Can. J. Fish. Aquat. Sci., 45, 1045-1053.
  • Holcombe G.W., D.A. Benoit, E.W. Leonard, J.M. Mckim, 1976. Long term effects of lead exposure on three generations of brook trout Salvelinus fontinalis. J. Fish. Res. Bd Can., 33, 1731-1741.
  • Krutibas Das, B. Nanda, A.K. Hota, 1985. Intake of lead from contaminated medium by Heteropneustes fossilis (Bloch). Comp. Physiol. Ecol., 10, 145-149.
  • Menezes M.R., S.Z. Qasim, 1984. Effects of mercury accumulation on the electrophoretic patterns of serum, haemoglobin and eye lens proteins of Tilapia mossambica (Peters). Water Res., 18, 153-161.
  • Newman M.C., D.K. Doubet, 1989. Size dependence of mercury (2) accumulation kinetics in the mosquito fish Gambusia affinis (Baird and Girard). Arch. Environ. Contam. Toxicol., 18, 819-825.
  • Newman M.C., S.V. Mitz, 1988. Size dependence of zinc elimination and uptake from water by mosquito fish Gambusia affinis (Baird and Girard). Aquat. Toxicol., 12, 17-32.
  • Noel-Lambot F., C. Gerday, A. Disteche, 1978. Distribution of Cd, Zn and Cu in liver and gills of eel, Anguilla anguilla with special reference to matalothionein. Comp. Biochem. Physiol., 64 C, 177-178.
  • Smith A.L., R.H. Green, A. Lutz, 1975. Uptake of mercury by freshwater clams (Family: Unionidae). J. Fish. Res. Bd Can., 32, 1297-1303.
  • Sprague J.B., 1973. The ABC’s of pollutant bioassay using fish. In: Cairns J.Jr., K.L. Dickson (Eds): Biological methods for the assessment of water quality. ASTMSTP 528, Philadelphia, Am. Soc. Test. Mater, 6-30.
  • Venkataramana P., K. Radhakrishnaiah, 1987. Lethal and sublethal effects of copper on the protein metabolism of the freshwater teleost, Labeo rohita. Trends Life Sci., 2, 1-7.
  • Zar J.M., 1974. Biostatistical analysis. New Jersey, Prentice Hall, 260 pp.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1ac3d0f0-ba69-487c-989c-55195153c13c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.