PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 425 |

Tytuł artykułu

Badanie przenikalnosci elektrycznej ziarniakow zyta w funkcji naprezen mechanicznych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wyniki badań prowadzonych nad wpływem naprężeń mechanicznych na zmiany przenikalności elektrycznej ziarniaków żyta. Z uwagi na bardzo mały obiekt badań zastosowano metody oparte na uśrednionej masie nasion. Naprężenia wytwarzano w cylindrze ciśnieniowym, do którego wtłaczano sprężone powietrze. Na podstawie pomiarów stwierdzono, że wartość przenikalności elektrycznej ziarniaków żyta zależy od naprężeń mechanicznych.
EN
This paper presents the results of investigations on the influence of mechanical stress on dielectric permeability of rye grains. Because the object is so small the method based on grain mean mass was applied. Stresses were generated in a pressure cylinder where compressed air was injected. On the basis of measurements it is found that permeability values of rye grains depend on stress.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

425

Opis fizyczny

s.67-71,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lubelska
autor
autor

Bibliografia

  • Baran. J. 1989. Influence of some material properties on electrostrictive effects within a dielectric model of grain. Proceed, of 11th Intern. Congress on Agricultural Eng. Dublin: 2205 - 2210.
  • Krakowiak, J. W. Pietrzyk. 1991. Utilization of strong electrostatic field in drying process. Proceed, of 7th International Symposium on High Voltage Engineering. Dresden: 37 - 38.
  • Taruškin. V. I. 1983. Vozdiejstvije ponderomotornych sil na semena pri separacii. Mech. Elektrif. Sel. Choz., 12: 35 - 39.
  • Praca zbiorowa pod red. Benona Polakowskiego. 1991. Botanika. Wydawnictwo naukowe PWN. Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-15b67488-e3dd-442c-a4ef-bd39f5e1d7a3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.