PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 43 |

Tytuł artykułu

Badania nad zastosowaniem mieszanek pelnoporcjowych z udzialem nasion, sruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiat. II. Wyniki odchowu prosiat

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Efektywność odchowu prosiąt określano na 36 odsadzonych prosiętach w wieku 8-12 tygodni. Prosięta podzielono na 3 grupy żywieniowe i umieszczono w klatkach typu flat- deck. Żywiono je do woli mieszankami, których skład i wartość pokarmową scharakteryzowano w pierwszej części niniejszej pracy. Analizowano podstawowe parametry odchowu oraz wskaźniki krwi. W oddzielnym doświadczeniu określano współczynniki strawności składników pokarmowych i retencję azotu u prosiąt metodą bilansową prostą. Do badań użyto 12 prosiąt. Zróżnicowane żywienie nie wpłynęło istotnie na wyniki odchowu prosiąt, natomiast badania strawnościowe wykazały wyższą strawność tłuszczu w mieszankach wzbogaconych olejem rzepakowym.
EN
Efficiency of piglet rearing was determined for a group of 36 weaned piglets. They were divided into 3 feeding groups and put into flat-deck crates. They were fed on concentrates the composition and nutritive value of which are characterized in 1st part of the paper. Basic elements of piglet raising and blood indices were analysed. Digestibility of nutrients and nitrogen retention were determined in a seperate experiment by means of simple balance method. 12 piglets were used in the course of investigations. Different feeding techniques did not affect results of piglet raising in a significant way. Research concerning the digestibility level showed that fat digestibility was higher in case of feed concentrates enriched with rape oil.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Opis fizyczny

s.51-60,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Adams K.L., Jensen A.H. 1984. Comparative utilization of in - seed fats and the respective extracted fats by the young pig. J.Anim.Sci., 59(6): 1557-1565.
  • Aherne F.X, Kennelly J.J. 1982. Oilseed meals for livestock feeding. In Recent Advances in Animal Nutrition. Studies in Agricultural and Food Sciences. W. Haresign (Editor), Butter- worths, London.
  • Aumaitre A., Boudon D., Peinan J., Bengala Freire J. 1989. Effect of Graded Levels of Raw and Processed Rapeseed on Feed Digestibility and Nutrient utilization in Young Pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 24: 275-287.
  • BaidooS.K., Mitaru B.N., Aherne F.X., Blair R. 1987. The nutritive value of canola meal for early - weaned pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 18: 45-53.
  • Bell J.M. 1984. Nutrients and foxcants in rapeseed meal: a review. J.Anim.Sci., 58(4): 996-1010.
  • Bell J.M., Keith M.O. 1993. Nutritional evaluation of linseed meals from flax with yellow or brown hulls using mice and pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 43(1-2): 1-18.
  • Bowland J.P. 1975. Evaluation of low glucosinolate low erucic acid rapeseed meals as protein supplements for young growing pigs, including effects on blood serum constituents. Can. J. Anim. Sci., 55(3): 409-419.
  • Falkowski J. 1988. Efektywność odchowu prosiąt odłączonych w wieku 28 dni żywionych różnymi mieszankami pełnoporcjowymi. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., Sup.A., 31.
  • Frankiewicz A., Gawęcki K, Chichłowska J., Nowak K. 1989. Wpływ poekstrakcyjnej śruty rzepakowej odmiany Jantar na wyniki produkcyjne i niektóre wskaźniki fizjologiczne prosiąt. Rocz. Nauk. Zoot., 16(1): 95-102.
  • Gill B.P., Taylor A.G. 1982. Low glucosinolate full-fat rapeseed meal in the diets of early - weaned piglets. Anim. Prod., 49(2): 317-321.
  • Glapś J., Ziółkowski Т., Kozik E. 1992. Wykorzystanie pełnych nasion rzepaku w tuczu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zoot., Monogr., 31: 247-259.
  • Grosjean F., Fekete J., Gatel F. 1989. Utilization of low glucosinolate full - fat rapeseed by weaned piglets and growing - finishing pigs. 40-st Meeting of the EAAP, Dublin. Commission of Nutrition, Session III. 21.
  • Jorgensen H., Jakobsen K., Eggum B.O. 1992. The influence of different protein, fat and mineral levels on the digestibility of fat and fatty acid measured at the terminal ileum and in faeces of growing pigs. Acta Agric. Scand., Sect. A, Animal Sci., 42: 177-184.
  • Klocek B., Rzemieniak C. 1987. Zastosowanie nasion odmiany Jantar w mieszankach dla prosiąt. Biul. Inf. Przem. Pasz., 26(4): 14-20.
  • Kozera W., Falkowski J. 1995. Badania nad zastosowaniem mieszanek pełnoporcjowych z udziałem nasion, śruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiąt. I. Ocena smakowitości mieszanek. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 43: 43-50.
  • Kozłowski M., Falkowski J., Czyż J., Czarnyszewicz J. 1984. Untersuchungen zum Eínstaz von Rapextraktionschrot aus der doppelt genetisch verdelten polnischen rapssorte „Start" in der Fütterung von Ferkeln. Arch. Tierernährung, 34(9): 607-613.
  • Kozłowski M., Falkowski J., Czarnyszewicz J., Kozłowska H., Piskuía M. 1990. Zastosowanie nasion rzepaku w żywieniu prosiąt. Biul. Inf. Przem. Pasz., 29 (4): 25-31.
  • Krzymański J. 1993. Badania genetyczne i hodowlane nad rzepakiem - osiągnięcia i nowe perspektywy. Materiały na konferencję naukową. Rzepak - stan obecny i perspektywy. Radzików 3-4.VI.,: 5-11.
  • Leman A.D., Straw B.E., Mengeling W.L., D'Allaire S., Taylor D.J. 1993. Diseases of swine. 7-th edition. Iowa State University Press /Ames, Iowa USA.
  • Matyka S., Jaśkiewicz Т., Klocek В. 1990. Efektywność standaryzowanych kompozycji tłuszczo­wych w żywieniu prosiąt. Biul. Inf. Przem. Pasz., 29(4): 33-41.
  • Markiewicz Z. 1989. Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych z diagnostyki chorób wewnętrznych. Wyd. ART.
  • McKinnom P.J., Bowland J.P. 1977. Comparison of low glucosinolate - low erucic acid rapeseed meal (er. Tower), commercial rapeseed meal and soybean meal as sources of protein for starting, growing and finishing pigs and young rats. Can. J. Anim. Sci., 57(4): 663-678.
  • Rundgren M. 1983. Low - glucosinolates rapeseed products for pigs - a review. Anim. Feed Sci. Technol., 9: 239-262.
  • Rzepak ozimy - polskie odmiany. 1994. IHAR, Poznań.
  • Rzepak w żywieniu zwierząt. Red B. Pastuszewska. 1992 Omnitech Press, Warszawa.
  • Singam D.R., Lawrence L.J.1979. Acceptability and nitrogen utilisation of Tower and Erglu rapeseed meals by the growing pig. J.Sci. Food Agric., 30(1): 21-26.
  • Shaw J., Baidoo S.K., Aherne F.X. 1990. Nutritive value of Canola seed for young pigs. Anim Feed Sci. Technol., 28: 325-331.
  • Wideński K., Wójcik S. 1991. Efekty odchowu prosiąt żywionych mieszankami z udziałem bobiku i poekstrakcyjnej śruty z rzepaku „00". Biul. Inf. Przem. Pasz., 30(3): 3-15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-13c7c8b8-88ed-47af-9aa7-2fdddd81ea56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.