PL
Efektywność odchowu prosiąt określano na 36 odsadzonych prosiętach w wieku 8-12 tygodni. Prosięta podzielono na 3 grupy żywieniowe i umieszczono w klatkach typu flat- deck. Żywiono je do woli mieszankami, których skład i wartość pokarmową scharakteryzowano w pierwszej części niniejszej pracy. Analizowano podstawowe parametry odchowu oraz wskaźniki krwi. W oddzielnym doświadczeniu określano współczynniki strawności składników pokarmowych i retencję azotu u prosiąt metodą bilansową prostą. Do badań użyto 12 prosiąt. Zróżnicowane żywienie nie wpłynęło istotnie na wyniki odchowu prosiąt, natomiast badania strawnościowe wykazały wyższą strawność tłuszczu w mieszankach wzbogaconych olejem rzepakowym.
EN
Efficiency of piglet rearing was determined for a group of 36 weaned piglets. They were divided into 3 feeding groups and put into flat-deck crates. They were fed on concentrates the composition and nutritive value of which are characterized in 1st part of the paper. Basic elements of piglet raising and blood indices were analysed. Digestibility of nutrients and nitrogen retention were determined in a seperate experiment by means of simple balance method. 12 piglets were used in the course of investigations. Different feeding techniques did not affect results of piglet raising in a significant way. Research concerning the digestibility level showed that fat digestibility was higher in case of feed concentrates enriched with rape oil.