PL
Mięso ryb ma wyjątkowe zalety żywieniowe, przy czym - obok wysokiej wartości odżywczej białek - na szczególne podkreślenie zasługuje obecność długołańcuchowych n-3 polienowych kwasów tłuszczowych (LCn-3 PUFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen, fluor i in.). Dobrym źródłem ww. cennych składników żywieniowych są łatwo dostępne i tanie gatunki ryb, takie jak śledź i szprot. Ze względu na korzystne oddziaływanie LC n-3 PUFA m.in. w chorobach serca, a także na rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego, w Polsce należałoby zwiększyć spożycie ryb.
EN
Boneless fish has a particular nutritional properties. This is due to the content of high quality protein, and especially to the presence of long chain n-3 polyene fatty acids (LC n-3 PUFA), vitamins soluble in fats (vitamin D and A), and microelements rarely found in other foods (selenium, fluorine). Good source of these nutrition important compounds is easily available and cheap fish such as herring and sprat. Because of the advantageous effect of the LC n-3 PUFA on heart complaint and function of nervous system consumption of fish in Poland should be increased.