PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 05 |

Tytuł artykułu

Jakosc i bezpieczenstwo mikrobiologiczne napojow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono akty prawne, polskie i unijne, regulujące kwestie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i jej jakości. Omówiono wpływ obecności bakterii, drożdży i pleśni na obniżenie jakości napojów. Zwrócono szczególną uwagę na zagrożenia ze strony mikotoksyn i drobnoustrojów patogénnych. Omówiono rolę systemu HACCP w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Opisano klasyczne i nowoczesne metody oznaczania zakażeń mikrobiologicznych w żywności.
EN
In this paper the Polish and EU's law regulations relative to the health safety and quality of the food are presented. The influence of bacteria, yeasts and moulds presence on the reduction of beverage quality is discussed. Special attention was called to the menace from the mycotoxins and morbific microorganisms. The part of HACCP system in the assurance of food safety is discussed. The classical and modern methods of researches of microbiological infection in the food are described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

05

Opis fizyczny

s.34-38,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Baumgart J., Menje S.: 2000. The impact of AUcyclobacillus acidoter- restris on the quality of juices and soft drinks. Fruit Processing, 7, s. 251-254.
  • [2] Back W.: 2000. Moderne Mikrobiologie in Fruchtsaften. Flussiges Obst, 12, s. 731-736.
  • [3] Back W.: 2001. Susceptibility of new beverage products - avoiding microbiological problems. Brauwelt International, III, s. 218-221.
  • [4] Berdowski J., Turlejska H.: 2003. HACCP system zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności. Europejski Instytut Jakości. Biblioteczka Jakości. Warszawa.
  • [5] CzaczykK.: 1999. Bioluminescencyjny pomiar ATP - szybka metoda oceny zakażenia mikrobiologicznego. Przem. Spoż., 12, s. 39-41.
  • [6] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: 1998. Metoda impedy- metryczna w wykrywaniu drożdży i bakterii fermentacji mlekowej w sokach z owoców cytrusowych. Przem. Spoż., 12, s. 14-18.
  • [7] Döhler Quality Services. Praxisgerechte Betriebskontrolle: Nährböden und wichtige Qualitätsparameter. Materiały reklamowe.
  • [8] EguchiS. Y.,Manfio G. P., Pinhatti M. E., Azuma E., Variane S. F.: 2001. Acidothermophilic Sporeforming Bacteria (ATSB) in Orange Juices: Ecology, and Involvement in the Deterioration of Fruit Juices - Report of the Research Project. Part I. Fruit Processing, l,s. 12-18.
  • [9] EQCS (European Fruit Juice Control System) - Workshop. 2003. Darmstadt.
  • [10] Foster T., Vasavada P. C.: 2003. Beverage quality and Safety. CRC PRESS. Institute of Food Technologists. Boca Raton, London, New York, Washington D. C.
  • [11] Kodeks Praktyki do oceny soków owocowych i warzywnych AIJN. 2001. KUPSiNB. Warszawa.
  • [12] Krogulska В.: 2003. Jakość bakteriologiczna wody: wymagania, metodyka badań. Przem. Spoż., 5, s. 16-19.
  • [13] Lögtenbörger H. J., Elter J.: 2003. Nährmedien der mikrobiologischen Qualitätskontrolle. Brauwelt 31/32, s. 1016-1017.
  • [14] Markowski J.: 2003. Kwas mlekowy, fumarowy i galakturonowy wskaźnikami jakości soków jabłkowych, (cz. 1 i 2), Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 7-8, s. 38-39 i nr 9, s. 12-14.
  • [15] Mazur P.: 2003. Rynek soków i napojów w Polsce. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 9, s. 11.
  • [16] Millipore. The Microbiological Media Selection Guide. Materiały reklamowe.
  • [17] DeNijs M., van der Vossen J., van Osenbruggen T., Hartog В.: 2000. The significance of heat resistant spoilage moulds and yeasts in fruit juices – a review. Fruit Processing, 7, s. 255-259.
  • [18] DeNijs W. C. M., Brouwer-Post E. J. F., Hartog B. J.: 2002. AUcyclobacillus bedreigt vrucht. vmt (Voedingsmiddelentechnologie) nr 3, s. 24-25.
  • [19] Płocharski W.: 2003. Przegląd zaleceń oraz ustawodawstwa europejskiego dla przemysłu sokowniczego. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 7-8, s. 34-38.
  • [20] Sartorius. Mikrobiologische Untersuchungen von Lebensmitteln, Getranken und pharmazeutischen Produkten. Materiały reklamowe.
  • [21] Schleicher & Schuell. 2003. Products Market Methods, Microbiology. Materiały reklamowe.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-074180b1-156f-4476-b44d-1f72c6c93acc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.