Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Porównanie podatności na masowanie wybranych mięśni świń rasy Pietrain, Duroc oraz mieszańców WBPxPBZ
Języki publikacji
Abstrakty
Muscles of Pietrain, Duroc and PLW x PL pigs show differences in structure, texture and rheological properties. The muscles that showed higher: hardness, springiness, gumminess, viscosity, and lower chewiness were characterised by thicker connective tissue (both peri- and endomysium), a higher muscle fibre cross-section area and a lower amount of intramuscular fat. Those muscles were also the least susceptible to massage - -induced changes in their structural elements and textural parameters. The porkers whose muscles showed higher values of textural parameters had larger structural elements and were less susceptible to massaging.
W badaniach stwierdzono zróżnicowanie struktury, tekstury i właściwości reologicznych mięśni świń rasy pietrain, duroc i mieszańców wbpxpbz. Mięśnie bardziej twarde, sprężyste, gumowate, lepkie i trudniej żuwalne charakteryzowały się grubszą tkanką łączną (peri i endomysium), większą powierzchnią włókna mięśniowego oraz mniejszą zawartością tłuszczu śródmięśniowego. Jednocześnie były one najmniej podatne na zmiany elementów struktury i parametrów tekstury w czasie masowania. Grupy tuczników, których mięśnie wykazywały wyższe wartości parametrów tekstury charakteryzowały się większymi elementami struktury oraz gorszą podatnością na proces masowania.
Słowa kluczowe
Wydawca
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
p.179-184,fig.,ref.
Twórcy
autor
- Department of Meat Technology, Faculty of Food Sciences and Fisheries, Agricultural University of Szczecin, K. Krolewicza 4,71-550 Szczecin, Poland
autor
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-a6c6308c-70f9-495b-a40b-1156eafa018f