PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 2 |

Tytuł artykułu

Comparative analysis of the susceptibility of selected muscles of Pietrain, Duroc and Polish Large WhitexPolish Landrace pigs to massage-induced changes

Warianty tytułu

PL
Porównanie podatności na masowanie wybranych mięśni świń rasy Pietrain, Duroc oraz mieszańców WBPxPBZ

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Muscles of Pietrain, Duroc and PLW x PL pigs show differences in structure, texture and rheological properties. The muscles that showed higher: hardness, springiness, gumminess, viscosity, and lower chewiness were characterised by thicker connective tissue (both peri- and endomysium), a higher muscle fibre cross-section area and a lower amount of intramuscular fat. Those muscles were also the least susceptible to massage - -induced changes in their structural elements and textural parameters. The porkers whose muscles showed higher values of textural parameters had larger structural elements and were less susceptible to massaging.
PL
W badaniach stwierdzono zróżnicowanie struktury, tekstury i właściwości reologicznych mięśni świń rasy pietrain, duroc i mieszańców wbpxpbz. Mięśnie bardziej twarde, sprężyste, gumowate, lepkie i trudniej żuwalne charakteryzowały się grubszą tkanką łączną (peri i endomysium), większą powierzchnią włókna mięśniowego oraz mniejszą zawartością tłuszczu śródmięśniowego. Jednocześnie były one najmniej podatne na zmiany elementów struktury i parametrów tekstury w czasie masowania. Grupy tuczników, których mięśnie wykazywały wyższe wartości parametrów tekstury charakteryzowały się większymi elementami struktury oraz gorszą podatnością na proces masowania.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.179-184,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Meat Technology, Faculty of Food Sciences and Fisheries, Agricultural University of Szczecin, K. Krolewicza 4,71-550 Szczecin, Poland
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a6c6308c-70f9-495b-a40b-1156eafa018f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.