PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 530 |

Tytuł artykułu

The effect of inhibitors on the amino acid content in the stored potato tubers

Warianty tytułu

PL
Wpływ inhibitorów na zawartość aminokwasów w bulwach przechowywanych ziemniaków

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The research was carried out in 2002-2006 at the Crop-Growing Product Storage and Processing Laboratory, Department of Horticulture, Lithuanian University of Agriculture Animal Husbandry Institute of Lithuanian Veterinary Academy. 15 amino acids were determined in the studied samples of potato tubers of 5 cultivars including 9 essential amino acids. Essential amino acids make up 38-45% of all the amino acids. In potato tubers, the dominating amino acids were leucine and valine, the lowest amount was of methionine and histidine. Dominating alterable amino acids were glutamic and aspartic acids. The latter were one of the most mobile during the storage period. During the whole period of storage, the lowest changes were observed in the following: lysine in cv. Goda tubers, histidine in cv. Nida tubers, methionine, histidine and isoleucine in potato tubers of the cv. Vaiva. Alterable amino acids, i.e. glycine, alanine and tyrosine, during the whole period of storage changed the least in the potato tubers of all cultivars. The decrease in the protein content during the storage period causes the increase in the tyrosine content. Tyrosine is not desirable in potato tubers due to the fact that it negatively affects the color of raw potato tubers. Under the increasing amount of tyrosine, potatoes darken faster. According to the data of our research, the amount of tyrosine in potato tubers of all cultivars was not significant. After carrying out the correlation analysis between the darkening of raw potato tubers and the amount of tyrosine, a weak correlation was determined (r = -0.4).
PL
W warunkach klimatycznych Litwy ziemniaki przechowywane są zależnie od kierunku użytkowania, od października do czerwca włącznie. Zalecana wysoka temperatura (około 8°C) przechowywania ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego prowadzi do intensywnego kiełkowania. Od wielu lat badane są środki przeciwko kiełkowaniu mniej szkodliwe lub pochodzenia naturalnego. Zawartość aminokwasów w bulwach ziemniaków najczęściej zależy od cech odmianowych, warunków uprawy i przechowywania. Celem badań było określenie wpływu inhibitorów wzrostu na zmiany ilościowe aminokwasów w czasie magazynowania ziemniaków w ciągu 8 miesięcy. W badaniach przechowalniczych przetestowano odmiany ziemniaków: Goda, Gloria, Nida, Vaiva i Vokë. Po 8 miesiącach przechowywania oznaczono w bulwach 15 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych. 33-50% sumy aminokwasów stanowiły kwas glutaminowy i asparaginowy. Najmniej wykryto histydyny, metioniny, glicyny. Tyrozyna we wszystkich bulwach badanych odmian ziemniaków występowała w niedużych ilościach - około 2 g·kg⁻¹ suchej substancji. Spośród niezbędnych aminokwasów decydująco większe ilości obserwowano leucyny i waliny, natomiast najmniejsze metioniny. Ilość nie niezbędnych aminokwasów: glicyny, alaniny i tyrozyny przez cały okres przechowywania zmieniała się najmniej. Stwierdzono, że naturalne inhibitory wzrostu pozytywnie wpływały na jakość przechowywanych bulw ziemniaka poprzez zmniejszenie ilości aminokwasów w ciągu 5 miesięcy przechowywania. Stosowanie naturalnych, efektywnych środków ograniczających kiełkowanie jest szansą na wyeliminowanie szkodliwych środków chemicznych stosowanych podczas przechowywania.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

530

Opis fizyczny

p.301-316,fig.,ref.

Twórcy

  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania
  • Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania

Bibliografia

  • Ashoor S.H., Zent J.B. 1984. Maillard browning of common amino acid and sugars. J. Food Science 49: 1206-1207.
  • Brierley E.R., Bonner P.L.R., Cobb A.H. 1996. Factors influencing the free amino acid content of potato (Solanum tuberosum L) tubers during prolonged storage. J. Sci. Food Agric. 70: 515-525.
  • Cieślik E., Praznik W. 1997. Effect of harvest on the amino acid content in potato tubers. Polish J. of Food and Nutrition Sciences 1: 27-33.
  • Eppendorfer W.H., Eggum B.O. 1994. Effects of sulphur, nitrogen, phosphorus, potassium, and water stress on dietary fiber fractions, starch, amino acids and on the biological value of potato protein. Plant Foods for Human Nutrition: 45: 299-313.
  • Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 4(25): 5-27.
  • Mietlicki L.W., Oziereckowska O.L., Koralewa N.P. et al. 1984. Biochimija immuniteta, pokoja, starenja rastenji. Moskwa: 263 ss.
  • Yang J., Powers J.R., Boylston T.D., Weller K.M. 1999. Sugars and Free Amino Acids in Stored Russet Burbank potatoes Treated with CIPC and Alternative Sprout Inhibitors. J. of Food Sci. 64: 592-596.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a68cc312-ebbf-48f4-b0fc-1189b1906b23
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.