EN
The research was carried out in 2002-2006 at the Crop-Growing Product Storage and Processing Laboratory, Department of Horticulture, Lithuanian University of Agriculture Animal Husbandry Institute of Lithuanian Veterinary Academy. 15 amino acids were determined in the studied samples of potato tubers of 5 cultivars including 9 essential amino acids. Essential amino acids make up 38-45% of all the amino acids. In potato tubers, the dominating amino acids were leucine and valine, the lowest amount was of methionine and histidine. Dominating alterable amino acids were glutamic and aspartic acids. The latter were one of the most mobile during the storage period. During the whole period of storage, the lowest changes were observed in the following: lysine in cv. Goda tubers, histidine in cv. Nida tubers, methionine, histidine and isoleucine in potato tubers of the cv. Vaiva. Alterable amino acids, i.e. glycine, alanine and tyrosine, during the whole period of storage changed the least in the potato tubers of all cultivars. The decrease in the protein content during the storage period causes the increase in the tyrosine content. Tyrosine is not desirable in potato tubers due to the fact that it negatively affects the color of raw potato tubers. Under the increasing amount of tyrosine, potatoes darken faster. According to the data of our research, the amount of tyrosine in potato tubers of all cultivars was not significant. After carrying out the correlation analysis between the darkening of raw potato tubers and the amount of tyrosine, a weak correlation was determined (r = -0.4).
PL
W warunkach klimatycznych Litwy ziemniaki przechowywane są zależnie od kierunku użytkowania, od października do czerwca włącznie. Zalecana wysoka temperatura (około 8°C) przechowywania ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego prowadzi do intensywnego kiełkowania. Od wielu lat badane są środki przeciwko kiełkowaniu mniej szkodliwe lub pochodzenia naturalnego. Zawartość aminokwasów w bulwach ziemniaków najczęściej zależy od cech odmianowych, warunków uprawy i przechowywania. Celem badań było określenie wpływu inhibitorów wzrostu na zmiany ilościowe aminokwasów w czasie magazynowania ziemniaków w ciągu 8 miesięcy. W badaniach przechowalniczych przetestowano odmiany ziemniaków: Goda, Gloria, Nida, Vaiva i Vokë. Po 8 miesiącach przechowywania oznaczono w bulwach 15 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych. 33-50% sumy aminokwasów stanowiły kwas glutaminowy i asparaginowy. Najmniej wykryto histydyny, metioniny, glicyny. Tyrozyna we wszystkich bulwach badanych odmian ziemniaków występowała w niedużych ilościach - około 2 g·kg⁻¹ suchej substancji. Spośród niezbędnych aminokwasów decydująco większe ilości obserwowano leucyny i waliny, natomiast najmniejsze metioniny. Ilość nie niezbędnych aminokwasów: glicyny, alaniny i tyrozyny przez cały okres przechowywania zmieniała się najmniej. Stwierdzono, że naturalne inhibitory wzrostu pozytywnie wpływały na jakość przechowywanych bulw ziemniaka poprzez zmniejszenie ilości aminokwasów w ciągu 5 miesięcy przechowywania. Stosowanie naturalnych, efektywnych środków ograniczających kiełkowanie jest szansą na wyeliminowanie szkodliwych środków chemicznych stosowanych podczas przechowywania.