EN
Hyssop (Hyssopus officinalis L.) is an oil plant, acts antiseptically and stimulates digestion. It is applied both for curative and culinary purposes. Studies conducted in the years 2006–2008 were aimed at the effect of plant harvest term (mid June – plants in vegetative phase, mid July – beginning of flowering, mid August – full blooming, mid September – after flowering) and plant spacing (30 × 30, 40 × 40, 50 × 50 cm) upon yielding and quantity of hyssop herb. Studies were conducted at one-year plantation established from seedlings. Yield of fresh, dry herb and yield of herb without stems was significantly dependent upon the examined factors. Significantly greater fresh herb yield was obtained from plants after flowering (on average: 2.32 kg.m⁻²), just like the dry yield and yield of herb without stems. In the analysis of the effect of plant spacing upon hyssop yielding, it was revealed that the highest fresh herb yield (on average 1.47 kg.m⁻²) was from plants grown in the spacing of 40 × 40 cm, similarly to yield of the dry herb and yield of herb without stems. No significant effect of plant spacing was found on the contents of dry matter, L-ascorbic acid, chlorophyll, carotenoids, oil, tannins and flavonoids. It was demonstrated, however, that the harvest term significantly effects the contents of L-ascorbic acid, chlorophyll, carotenoids and essential oil in hyssop herb.
PL
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.) jest rośliną olejkową, działa antyseptycznie oraz pobudza trawienie. Stosowany jest zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Badania przeprowadzone w latach 2006–2008 miały na celu określenie wpływu terminu zbioru roślin (połowa czerwca – rośliny w fazie wegetatywnej, połowa lipca – początek kwitnienia roślin, połowa sierpnia – pełnia kwitnienia, połowa września – po przekwitnięciu roślin) oraz rozstawy roślin (30 × 30, 40 × 40, 50 × 50 cm) na plonowanie oraz jakość ziela hyzopu. Badania przeprowadzono na plantacji jednorocznej, założonej z rozsady. Wielkość plonu świeżego, suchego oraz otartego ziela była istotnie zależna od badanych czynników. Istotnie większy plon świeżego ziela uzyskano z roślin przekwitających (średnio 2,32 kg.m⁻²), podobnie jak plon suchego ziela i ziela otartego. Analizując wpływ rozstawy roślin na plonowanie hyzopu, wykazano największy plon świeżego ziela (średnio 1,47 kg.m⁻²) z roślin uprawianych w rozstawie 40 × 40 cm, podobnie jak plon suchego i otartego ziela. Nie stwierdzono istotnego wpływu rozstawy roślin na zawartość suchej masy, kwasu L-askorbinowego, chlorofilu, karotenoidów, olejku, garbników i flawonoidów. Wykazano natomiast, iż termin zbioru roślin ma istotny wpływ na zawartość kwasu L-askorbinowego, chlorofilu, karotenoidów, olejku eterycznego w zielu hyzopu.