PL
Na podstawie analizy za lata 2004 - 2010 r. można powiedzieć, że UE jako całość (i -wiele państw członkowskichjjest importerem netto żywności, chociaż optymistyczne jest, że w analizowanym okresie stopa -wzrostu unijnego eksportu żywności na rynki pozaunijne (extra trade) -wzrosła w -większym stopniu niż stopa -wzrostu wywozu (dispatches) żywności w ramach handlu we- wnątrzunijnego (intra trade). Wszystkie nowe państwa członkowskie (poza Cyprem) zwiększyły w analizowanym okresie wywóz żywności na rynki unijne. „Stare"państwa członkowskie (EU-15) zwiększyły ten wywóz w mniejszym stopniu. Dodatnie saldo handlowe (trade balances) w handlu żywnością -wystąpiło w 6 „starych" państwach unijnych oraz w 4 nowo przyjętych państwach, w tym w Polsce. Polska konsekwentnie zwiększała eksport żywnościowy, zarówno na rynki innych państw unijnych (stopa -wzrostu 95,5%), jak i na rynki krajów trzecich (stopa -wzrostu 64,6%), a także zwiększała się dodatnia -wartość salda handlowego. Można zatem powiedzieć, że Polska dobrze -wykorzystuje szanse rozwoju sektora i handlu rolno-żywnościowego po akcesji do UE.
EN
According to the results of the analysis of the years 20042010, the European Union (and also many members countries) is the net food importer. However, there is also, optimistic information, that during the above mentioned period, the rate of the European extra trade food exports is higher than the rate of intra trade food dispatches. All,,new", the European Union member countries (except Cyprus) have increased, during this period, intra trade food dispatches. The- ,,old" EU member countries (EU-15) have also increased these dispatches but at lower rate. The six,,old " and the fo- ur,,new" (including Poland) European Union member countries have the positive food trade balance. Poland has consistently increased food exports on both intra trade (at the rate of growth of 95,5%) and extra trade (at the rate of growth of 64,6%) as well as has increased the positive food trade balance. One may say, that Poland has taken advantage of the changes of the development of the agro-food sector and trade after accession to the European Union.