PL
Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal refluks disease) jest jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego charakteryzującą się występowaniem objawów przełykowych i/lub pozaprzełykowych. Zróżnicowanie postaci i objawów choroby nasuwa pytanie, czy zalecenia dietetyczne powinny być takie same dla wszystkich typów objawów choroby. Modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia, jest jednym z elementów terapii GERD, zwłaszcza u chorych z nadmierną masą ciała. W rekomendacjach ACG (American College of Gastroenterology) warunkowo dopuszczono selektywną eliminację z diety tych produktów, w przypadku których pacjent widzi związek pomiędzy ich spożywaniem a występowaniem objawów choroby. W literaturze prawie nie ma danych na temat roli diety w leczeniu pozaprzełykowych zespołów choroby refluksowej przełyku. Na tym tle ciekawe jest doniesienie amerykańskiego lekarza, który uzyskał poprawę stanu zdrowia pacjentów z refluksem krtaniowo-gardłowym (LPR - laryngopharyngeal reflux) opornym na działanie IPP poprzez zastosowanie u nich odpowiedniej diety będącej modyfikacją tradycyjnej diety antyrefluksowej.
EN
Gastroesophageal reflux disease (GERD) is one of the most common diseases of the upper gastrointestinal tract characterized by the appearance of esophageal and/or extraesophageal symptoms. The diversity of forms and symptoms of the disease raises the question whether the dietary recommendations should be the same for all of its symptoms. Lifestyle modification, including diet, is one of the elements of disease therapy, especially in patients with excess body weight. The American College of Gastroenterology recommendations conditionally allowed selective elimination from the diet these products, where the patient can see the relationship between the intake of product and the appearance of symptoms. In the literature there is almost no data on the role of diet in the treatment of extraesophageal symptoms of GERD. Therefore interesting is the report of an American doctor who has been shown the improvement of the health status of patients with recalcitrant laryngopharyngeal reflux (LPR) by use of proper diet which was a modification of the traditional antireflux diet.