PL
Miłka abisyńska (teff) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Wykazuje wysoką wartość odżywczą, zawiera znaczne ilości metioniny i cysteiny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego oraz antyoksydantów. W publikacji przedstawiono możliwości wykorzystania mąki z ziarna miłki abisyńskiej, jako dodatku do pieczywa tradycyjnego. Może także być wykorzystana do otrzymywania pieczywa bezglutenowego, w którym gluten zastąpiono hydrokoloidami. Natomiast właściwości strukturalne i cechy organoleptyczne takiego pieczywa można poprawić stosując w różnych kombinacjach polepszacze enzymatyczne, jak ksylanaza, amylaza lub oksydaza glukozowa. Ich dodatek wpływa na polepszenie cech organoleptycznych i strukturalnych pieczywa.
EN
Teff's is one of the oldest cereals of African origin. It exhibits high nutritional value, contains significant amounts of methionine and cysteine, calcium, iron, folic acid and antioxidants. The publication presents the possibilities of using flour from teff as a supplement to traditional bread. It can also be used to produce gluten free bread, in which gluten is replaced by hydrocolloids. However, the structural and organoleptic characteristics of such bread can be improved by using enzyme enhancers such as xylanase, amylase or glucose oxidase in various combinations. Their addition improves the organoleptic and structural characteristics of bread.