PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 12/53 | 2 |

Tytuł artykułu

Antioxidant activity and content of capsaicinoids isolated from paprika fruits

Warianty tytułu

PL
Aktywność antyoksydacyjna i zawartość kapsaicynoidów wyizolowanych z owoców papryki

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Antioxidant activity of capsaicinoid fractions as well as the concentration of capsaicinoids, total flavonoids, ascorbic acid, ß-carotene and tocopherols in red pepper fruits (Capsicum annuum L.) varieties Bronowicka Ostra, Cyklon, Tornado, and Tajfun were investigated. The obtained results showed that the fractions of capsaicinoids had similar antioxidant activity as the flavonoid fractions depending on the level of capsaicinoids in pepper fruits. A comparison of the concentration of antioxidant compounds in different varieties has shown that the fruits with lower level of capsaicinoids were also characterized by lower antioxidant activities, reduced vitamin E and provitamin A content, but higher vitamin C content as compared to the fruits of hot varieties.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań aktywności antyoksydacyjnej frakcji kapsaicynoidów oraz ich zawartości, całkowitego poziomu flawonoidów, kwasu askorbinowego, ß-karotenu i tokoferoli w czerwonych owocach papryki (Capsicum annuum L.) odmiany Bronowicka Ostra, Cyklon, Tornado i Tajfun (tab. 1). Otrzymane wyniki wykazały, że frakcje kapsaicynoidów miały podobną aktywność antyoksydacyjną jak frakcje flawonoidów, zależną od poziomu kapsaicynoidów w owocach papryki (tab. 2). Owoce o niższym poziomie kapsaicynoidów charakteryzowały się niższą aktywnością antyoksydacyjną (rys. 1), niższą zawartością witaminy E i prowitaminy A, ale wyższą koncentracją witaminy C niż owoce odmian ostrych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.15-18,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemistry, Agricultural University in Lublin, Akademicka 15, 20-950 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-944ab2a2-16db-4732-826c-4fd78e64ba2e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.