EN
Antioxidant activity of capsaicinoid fractions as well as the concentration of capsaicinoids, total flavonoids, ascorbic acid, ß-carotene and tocopherols in red pepper fruits (Capsicum annuum L.) varieties Bronowicka Ostra, Cyklon, Tornado, and Tajfun were investigated. The obtained results showed that the fractions of capsaicinoids had similar antioxidant activity as the flavonoid fractions depending on the level of capsaicinoids in pepper fruits. A comparison of the concentration of antioxidant compounds in different varieties has shown that the fruits with lower level of capsaicinoids were also characterized by lower antioxidant activities, reduced vitamin E and provitamin A content, but higher vitamin C content as compared to the fruits of hot varieties.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań aktywności antyoksydacyjnej frakcji kapsaicynoidów oraz ich zawartości, całkowitego poziomu flawonoidów, kwasu askorbinowego, ß-karotenu i tokoferoli w czerwonych owocach papryki (Capsicum annuum L.) odmiany Bronowicka Ostra, Cyklon, Tornado i Tajfun (tab. 1). Otrzymane wyniki wykazały, że frakcje kapsaicynoidów miały podobną aktywność antyoksydacyjną jak frakcje flawonoidów, zależną od poziomu kapsaicynoidów w owocach papryki (tab. 2). Owoce o niższym poziomie kapsaicynoidów charakteryzowały się niższą aktywnością antyoksydacyjną (rys. 1), niższą zawartością witaminy E i prowitaminy A, ale wyższą koncentracją witaminy C niż owoce odmian ostrych.