PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 42 | 3 |

Tytuł artykułu

Co z tym tłuszczem - jeść czy nie jeść?

Autorzy

Warianty tytułu

EN
What about the fat - eat or not eat?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Poglądy na rolę tłuszczów w żywieniu człowieka zmieniały się wraz z nowymi wynikami badań. Obecnie wiadomo, że tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz stanowią dla organizmu materiał budulcowy. Jednak stan zdrowia człowieka zależy nie tylko od ilości dostarczonego tłuszczu, ale także od jego jakości (budowy chemicznej, proporcji składników).
EN
Views on the role of fats in human nutrition changing with new research results. It is now known that fats are a concentrated source of energy, fat-soluble vitamins, essential fatty acids (essential fatty acids), and are the building blocks for the body. However, the state of human health depends not only on the amount delivered fat, but also to its quality (chemical structure, mixing ratio).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

3

Opis fizyczny

s.190-198,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. http://dieta.mp.pl/zasady/show.html7icN67338.
  • 2. Kunachowicz H., Nadolna J., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005.
  • 3. Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczo­we omega-3 - znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2007, 3, 229- 237.
  • 4. Mensink R.P., Zock P.L., Kester A.D.M., et al.: Effects of dietary fatty AIDS and carbohydrate on ratio of serum total to HDL choleste­rol and on serum lipids and apolipoproteins; a metaanalysis of 60 cntrolled trials. Am. J. Cin. Nutr., 2003,77,1146-1155.
  • 5. Turley E., Strain J.J.: Fish oil, eicosanoid biosynthesis and cardiovascular disease, an overview. Int. J. Food Sci. Nutr., 1993,2,145.
  • 6. Gonzales M. J., Schemel R. A.: Dietary fish oils inhibit human breast carcinoma growth. Lipids 1993, 9, 827.
  • 7. Skeaff C.M., Miller J.: Dietetary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomized controlled trials. Ann. Nutr. Metab., 2009, 55,173-201.
  • 8. Harika R., Eilander A., Alssema M., et al.: Intake of Fatty Acids in General Populations Worldwide does Not Meet Dietary Recommendations to Prevent Coronary Heart Disease: A Systematic Review of Data from 40 Countries. Ann. Nutr. Me­tab., 2013,63,229-238.
  • 9. Sacks F.M., Katan M.: Randomized clinical trias on the effects vof dietary FAT and carbohydrate on plasma lipoproteins and cardiovascular disease. Am. J. Med., 2002, 113, 12S-24S.
  • 10. Szponar L., Mojska H., Ołtarzewski M.: Tłusz­cze. [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Jarosz M. (red.), Warszawa, Wyd. IŻŻ, 2012,51-52.
  • 11. Tavazzi L.,Maggioni A.P., Marchioli R., et al.: Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double- -blind, placebo-controlled trial. Lancet 2008,372,1223-1230
  • 12. Finzi A.A., Latini R., Bariera S., et al.: Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on malignant ventricular ar- rhythmias in patients with chronic heart failure and implantable cardioverter-defibrilla- tors: A substudy of the Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nellTnsufficien- za Cardiaca (GISSI-HF) trial. Am. Heart J., 2011,16,338-343.
  • 13. Skeaff C.M., Miller J.: Dietetary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomized controlled trials. Ann. Nutr. Metab., 2009, 55,173-201.
  • 14. Harika R., Eilander A., Alssema M., et al.: Intake of Fatty Acids in General Populations Worldwide does Not Meet Dietary Recommendations to Prevent Coronary Heart Disease: A Sys­tematic Review of Data from 40 Countries. Ann. Nutr. Metab., 2013, 63, 229-238.
  • 15. EFSA, Scientific Opinion of Dietary Reference Values for energy. EFSA 2012 www.efsa. europe.eu/en/consultationsclosed/call/120720/pdf.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8abef957-86ff-4586-b3e2-7e9d961ab85c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.