PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | 07 | 3-4 |

Tytuł artykułu

The procedure of determination different from of phenolic acid in rapeseed flours

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Oznaczanie różnych form kwasów fenolowych w mące rzepakowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The method for extraction, and quantitative determination of phenolic acids in rapeseed flour was investigated. In examined- rapeseed flour (var. Tower), the following phenolic acids were identified: salicylic, p-hydroxybenzoic, p-coumaric, ferulic, sinapic and z-sinapic. Among the identified phenolic acids, sinapic acid was dominated.
PL
W pracy opisano sposób wyodrębniania, identyfikacji oraz ilościowego oznaczania wolnych, zestryfikowanych oraz związanych w formy nierozpuszczalne kwasów fenolowych występujących w mące rzepakowej otrzymanej z nasion rzepaku kanadyjskiego odmiany Tower. Stosując opracowaną metodę opartą na identyfikacji oraz ilościowym oznaczeniu kwasów fenolowych metodą chromatografii gazowej ustalono, że najwięcej kwasów fenolowych w mące występowało w postaci estrów (2833 mg/100 g) (tab.), znacznie mniej jako wolne (303 mg/100 g) (tab.) i najmniej związanych w formy nierozpuszczalne, z których je uwalniano stosując hydrolizę zasadową (176 mg/100 g) (tab.). Wśród zidentyfikowanych związków dominował kwas sinapinowy, który występował prawdopodobnie w postaci izomerów Z i E (rys. 1). Stanowił on podstawowy składnik frakcji kwasów fenolowych występujących w postaci estrów oraz związanych w formy nierozpuszczalne.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.147-156,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, Olsztyn, Poland
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Crop Science, University of Saskatchewan, Saskatoon, Canada

Bibliografia

  • 1. Arai, S., Suzuki, H., Fujimaki, M., Sakwiai, Y.: Agr. Biol. Chem., 1966, 30, 364.
  • 2. Austin, F. L., Wolff, I. A.: J. Agr. Food . Chem., 1968, 16, 132.
  • 3. Durkee, A. B., Thivierge, P. A.: J. Food Sci., 1975, 40, 820.
  • 4. Fenwick, R. G. and Hoggan, S. A.: Br. Poult. Sci., 1976, 17, 59.
  • 5. Kawakishi, S., Maramatsu, K.: Agr. Biol. Chem., 1966, 30, 688.
  • 6. Kozłowska H., Rotkiewicz D., Zadernowski R., Sosulski F. W.: J. Am. Oil Chem. Soc., 1980 (in press).
  • 7. Kozłowska H., Sabir M. A., Sosulski F. W., Coxworth, E.: Can. Inst. Food Sci. Technol., 1975, J., 8, 160.
  • 8. Maga J. A., Lorenz K.: J. Sci. Food Agr., 1974, 25, 797.
  • 9. Mikołajczak K. L., Smith C. R. Jr., Wolff I. A.: J. Agr. Food Chem., 1970, 18, 27.
  • 10. Milic B., Stojanovic S., Vucurevic N., Turcic M.: J. Sci. Food Agr., 1968, 19, 108.
  • 11. Morita H.: J. Chromatogr., 1972, 71, 149.
  • 12. Ribereau-Gayon P., in: Plant Phenolics, Heywood V. H., Ed., 1972, Hafner Publishing Co., New York, N. Y., p. 54.
  • 13. Rotkiewicz D., Kozłowska H., Swiątek L.: Hodowla, Aklimatyzacja i Nasiennictwo 1976, 20, 448.
  • 14. Sabir M. A., Sosulski F. W., Kernan J. A.: J. Agr. Food Chem., 1974, 22, 572.
  • 15. Sosulski F. W., Bakal A.: Can. Inst. Food Technol. J., 1969, 2, 28.
  • 16. Sosulski F. W., Humbert E. S.: Bui K., Jones J. D., J. Food Sci., 1976, 41, 1349.
  • 17. Sosulski F. W., Humbert E. S., Lin M. J. Y., Card J. W.: Can. Inst. Food Sci. Technol. J., 1977, 10, 9.
  • 18. Sosuiski F. W.: J. Amer. Oil Chem. Soc., 1979, 56, 711.
  • 19. Synge R. L. M.: Naturwiss. Rundsch., 1975, 28, 204.
  • 20. Van Sumere C. F., Albrecht J., Dedond.er A., de Pooter H., I. in: The Chemistry and Biochemistry of Plant Proteins, Ed. J. B. Harborne and C. F. Van. Sumere, Academic Press, London, 1975, 211.
  • 21. Zadernowski R., Sosulski F. W.: J. Amer. Oil Chem. Soc. 1979, 55, 1004.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7fda9da7-5dca-4360-a3fb-959d559461f9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.