EN
The method for extraction, and quantitative determination of phenolic acids in rapeseed flour was investigated. In examined- rapeseed flour (var. Tower), the following phenolic acids were identified: salicylic, p-hydroxybenzoic, p-coumaric, ferulic, sinapic and z-sinapic. Among the identified phenolic acids, sinapic acid was dominated.
PL
W pracy opisano sposób wyodrębniania, identyfikacji oraz ilościowego oznaczania wolnych, zestryfikowanych oraz związanych w formy nierozpuszczalne kwasów fenolowych występujących w mące rzepakowej otrzymanej z nasion rzepaku kanadyjskiego odmiany Tower. Stosując opracowaną metodę opartą na identyfikacji oraz ilościowym oznaczeniu kwasów fenolowych metodą chromatografii gazowej ustalono, że najwięcej kwasów fenolowych w mące występowało w postaci estrów (2833 mg/100 g) (tab.), znacznie mniej jako wolne (303 mg/100 g) (tab.) i najmniej związanych w formy nierozpuszczalne, z których je uwalniano stosując hydrolizę zasadową (176 mg/100 g) (tab.). Wśród zidentyfikowanych związków dominował kwas sinapinowy, który występował prawdopodobnie w postaci izomerów Z i E (rys. 1). Stanowił on podstawowy składnik frakcji kwasów fenolowych występujących w postaci estrów oraz związanych w formy nierozpuszczalne.