PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 3 |

Tytuł artykułu

Isolation and identification of some components of the lower-boiling fraction of a commercial smoke flavorings

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Izolacja i identyfikacja niektórych składników niżej wrzącej frakcji przemysłowego dymu wędzarniczego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A grup of furan derivatives have been isolated by preparative gasliquid chromatography. Identification of six components of this group has been made by UV spectrophotometry and mass spectrometry.
PL
Do badań użyto zatężonego ekstraktu eterowego frakcji otrzymanej w wyniku destylacji z parą wodną przemysłowego dymu wędzarniczego. Izolację składników przeprowadzono za pomocą chromatografu gazowego serii 104 firmy Pye-Unicam przy użyciu szklanej kolumny o dł. 2,8 m i średnicy wewnętrznej 2 mm wypełnionej 3% NGA ma Gas-Chrom Q o uziarnieniu 100/120 mesh. Warunki rozdziału chromatograficznego: gaz nośny azot, szybkość przepływu 35 cm³ /min, temperatura kolumny 70°C. Identyfikację wyizolowanych substancji przeprowadzono na podstawie zdjętych widm UV w roztworach etanolowych i etanolowa-wodnych przy pH =13 i pH= 1 oraz widm masowych używając 20 i 70 eV jako energię źródła. Na podstawie przedstawionych danych ustalono strukturę sześciu badanych związków i stwierdzono, że są to: 2-etylofuran, 2-acetylofuran, 5-metylofurfural, 2,3-dwumetylo-5-etylofuran, 4-metylofuran, 3,4-dwumetylo-5-etylofuran. Obecność trzech z zidentyfikowanych związków: 2,3-dwumetylo-5-etylofuranu, 4-metylofuranu i 3,4-dwumetylo-5-etylofuranu stwierdzono po raz pierwszy w preparatach dymu wędzarniczego lub w produktach wędzonych. Widma masowe pozostałych związków dających na rys. 2 piki nr 3, 6 i 9 - 12 wykazują, że związki te należą do grupy pochodnych furanu. Obecność związków tego typu wpływa korzystnie na cechy organoleptyczne preparatów dymu wędzarniczego oraz powodują one częściowe złagodzenie zbyt intensywnego aromatu związków fenolowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

3

Opis fizyczny

p.203-207,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Physical Chemistry, Medical Academy, Marksa 107, 80-416 Gdansk, Poland
  • Department of Physical Chemistry, Medical Academy, Marksa 107, 80-416 Gdansk, Poland
  • Department of Physical Chemistry, Medical Academy, Marksa 107, 80-416 Gdansk, Poland
  • Department of Physical Chemistry, Medical Academy, Marksa 107, 80-416 Gdansk, Poland

Bibliografia

  • 1. Miler K., Kozłowski Z.: Polish Patent No. 134459.
  • 2. Radecki A., Bednarek P., Bołtrukiewicz J., Cacha R., Rapicki W., Grzybowski J., Halkiewicz J., Lamparczyk H.: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 1975, 8, 179.
  • 3. Radecki A., Bednarek P., Bołtrukiewicz J., Cacha R., Rapicki W., Halkiewicz J., Lamparczyk H., Grzybowski J.: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 1975, 8, 185.
  • 4. Radecki A., Lamparczyk H., Grzybowski J., Halkiewicz J., Bołtrukiewicz J., Rapicki W.: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna (in press).
  • 5. Fujimaki M., Kim K., Kurata T.: Agr. Biol. Chem., 1974, 38, 45 - 52.
  • 6. Kim K., Kurata T., Fujimaki M.: Agr. Biol. Chem., 1974, 38, 53 - 63.
  • 7. Gilbert J., Knowles M. E.: J. Fd. Technol., 1975, 10, 245 - 261.
  • 8. Kurko W. J.: Chemiczne i fizykochemiczne podstawy procesu wędzenia. WPLiS, Warszawa 1963.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7ea5500b-fb58-4a4d-b025-4d3c9f01d34a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.