PL
Do badań użyto zatężonego ekstraktu eterowego frakcji otrzymanej w wyniku destylacji z parą wodną przemysłowego dymu wędzarniczego. Izolację składników przeprowadzono za pomocą chromatografu gazowego serii 104 firmy Pye-Unicam przy użyciu szklanej kolumny o dł. 2,8 m i średnicy wewnętrznej 2 mm wypełnionej 3% NGA ma Gas-Chrom Q o uziarnieniu 100/120 mesh. Warunki rozdziału chromatograficznego: gaz nośny azot, szybkość przepływu 35 cm³ /min, temperatura kolumny 70°C. Identyfikację wyizolowanych substancji przeprowadzono na podstawie zdjętych widm UV w roztworach etanolowych i etanolowa-wodnych przy pH =13 i pH= 1 oraz widm masowych używając 20 i 70 eV jako energię źródła. Na podstawie przedstawionych danych ustalono strukturę sześciu badanych związków i stwierdzono, że są to: 2-etylofuran, 2-acetylofuran, 5-metylofurfural, 2,3-dwumetylo-5-etylofuran, 4-metylofuran, 3,4-dwumetylo-5-etylofuran. Obecność trzech z zidentyfikowanych związków: 2,3-dwumetylo-5-etylofuranu, 4-metylofuranu i 3,4-dwumetylo-5-etylofuranu stwierdzono po raz pierwszy w preparatach dymu wędzarniczego lub w produktach wędzonych. Widma masowe pozostałych związków dających na rys. 2 piki nr 3, 6 i 9 - 12 wykazują, że związki te należą do grupy pochodnych furanu. Obecność związków tego typu wpływa korzystnie na cechy organoleptyczne preparatów dymu wędzarniczego oraz powodują one częściowe złagodzenie zbyt intensywnego aromatu związków fenolowych.