PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 04 | 5 |
Tytuł artykułu

Microbiological quality assessment of minced meat – conventional or alternative method?

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena jakości mikrobiologicznej mięsa mielonego - metoda konwencjonalna czy alternatywna?
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
PL
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
04
Numer
5
Opis fizyczny
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_59.pdf
Twórcy
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, 90-924 Lodz, Poland
Bibliografia
  • Betts R., 2005. Automatic bacterial enumeration in food products. New Food 4: 56-59.
  • Kang D.H., Rhee M.S., Costello M., 2003. Development of a miniaturized four-culture method for the rapid enumeration of four bacterial groups in ground beef. Lett. Appl. Microbiol. 36: 197-202.
  • Kunicka A., 2007. Evaluation of the TEMPO® System: an automated method for food microbiological quality control. J. Biotechnol. 131: S69.
  • Oh S., Shin J.H., Rhee M.S., Costello M., Kang D.H., 2004. Rapid enumeration of four indicator microorganisms in ground beef using a freeze-dried four-culture method. J. Food Sci. 69: M262-266.
  • PN-ISO 4833:2004. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów. Metoda płytkowa w temperaturze 30°C. PKN, Warszawa.
  • PN-ISO 16649-1:2004. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby P-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa. PKN, Warszawa.
  • PN-ISO 4832:2007. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa. PKN, Warszawa.
  • Russel S.M., 2000. Comparison of the traditional three-tube Most Probable Number method with Petrifilm, SimPlate, BioSys Optical system, and Bactometer conductance methods for enumerating E. coli from chicken carcasses and ground beef. J. Food Protection 63: 1179-1183.
  • Russel S.M., 2001. Evaluation of an optical microbiological method for rapidly estimating populations of aerobic bacteria, coliform, and E. coli from ground beef. J. Food Prot. 64: 669-673.
  • Tavolaro P., Ferrati A.R., Destro M.T., Landgraf M., Gombossy de Melo Franco B.D., 2005. Performance of two ready-to-use systems for enumeration of aerobic mesophilic microorganisms in frozen goat milk. Braz. J. Microbiol. 36: 295-300.
  • TEMPO® user’s manual. 2006. bioMerieux, Lyon.
  • Zaleski S.J., 1985. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. WN-T, Warszawa.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-7647c2e6-75d1-4762-a98a-803282432010
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.