EN
Plant height and the size of leaf blades are of considerable importance in the cultivation of spice plants in pots, as these parameters are decisive in determining the proper harvest time of such plants. Light is one of the factors affecting to a significant degree the morphogenesis of plants. The goal of this study was to estimate to what extent different light quantities reaching plants can influence their height and leaf area index (LAI) as well as the concentrations of essential oils and chlorophyll in leaves. The experiments were conducted from July to the middle of August 2004 and 2006 in a glasshouse of the Marcelin Experimental Station. The object of the performed investigations included five species of spice plants: dill cv. Ambrozja (Anethum graveolens L.), garden chervil (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.), garden rocket (Eruca sativa Lam.) parsley cv. Titan (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) and salad onion cv. Sprint (Allium cepa L.). The following amounts of light access to plants were assumed: 100% in the treatment without shading and 70 and 60%. After 7, 14, 21 and 28 days from plant emergence, the following measurements were taken: plant height and leaf area, whereas after the last week of vegetation, the content of chlorophyll and essential oils in air-dry leaves was also determined. On the basis of the performed investigations it was found that plants of all the examined species were characterised by the fastest growth and greatest height at 60% access to light. The leaf area index of all experimental plants was also the biggest at the same exposure to light. The highest concentrations of essential oils were determined in the leaves of dill, leaf parsley and chervil when they were cultivated at 60% light access. Differences in the available light quantity failed to affect the relative chlorophyll content in the leaves of parsley and garden rocket. In the case of chervil, leaf chlorophyll was found lower in the treatment with 70% light exposure.
PL
W uprawie roślin przyprawowych w pojemnikach duże znaczenie ma wysokość roślin i wielkość blaszek liściowych. Są to parametry, które decydują o terminie zakończenia uprawy. Światło jest tym czynnikiem, który w dużej mierze wpływa na morfogenezę roślin. Celem pracy było określenie w jakim stopniu zróżnicowana ilość światła docierająca do roślin wpływa na ich wysokość i wielkość indeksu powierzchni liści (LAI) oraz zawartość olejków eterycznych i chlorofilu w zielu. Doświadczenie przeprowadzono w okresie od lipca do połowy sierpnia w latach 2004 i 2006 w szklarni na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin. Przedmiotem badań było pięć gatunków roślin przyprawowych: koper ogrodowy odm. Ambrozja (Anethum graveolens L.), trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.), rokietta siewna (Eruca sativa Lam.) pietruszka naciowa odm. Titan (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) oraz szczypior sałatkowy odm. Sprint (Allium cepa L.). Przyjęto, że dostęp światła do roślin wynosił: 100% - kombinacja bez zacienienia oraz 70 i 60%. Po 7, 14, 21 i 28 dni od wschodów roślin były wykonywane następuj ące pomiary: wysokość roślin i powierzchnia roślin. W trakcie pomiarów w ostatnim tygodniu określono zawartość chlorofilu i olejków eterycznych w powietrznie suchym zielu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy 60% dostępie światła rośliny wszystkich badanych gatunków charakteryzowały się najszybszym wzrostem i największą wysokością roślin. Również indeks powierzchni blaszki liściowej był największy dla wszystkich gatunków w uprawie przy 60% dostępie światła. Najwyższą zawartość olejku eterycznego w zielu kopru ogrodowego, pietruszki naciowej i trybuli ogrodowej wykazano przy 60% dostępie światła. Zróżnicowana ilość światła nie miała wpływu na względną zawartość chlorofilu w zielu pietruszki naciowej i rokietty siewnej. W zielu trybuli ogrodowej niższą zawartość chlorofilu w zielu stwierdzono dla 70% dostępu światła.