PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 527 |

Tytuł artykułu

The effect of light quantity on the growth rate of some spice plants

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wpływ ilości światła na dynamikę wzrostu kilku gatunków roslin przyprawowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Plant height and the size of leaf blades are of considerable importance in the cultivation of spice plants in pots, as these parameters are decisive in determining the proper harvest time of such plants. Light is one of the factors affecting to a significant degree the morphogenesis of plants. The goal of this study was to estimate to what extent different light quantities reaching plants can influence their height and leaf area index (LAI) as well as the concentrations of essential oils and chlorophyll in leaves. The experiments were conducted from July to the middle of August 2004 and 2006 in a glasshouse of the Marcelin Experimental Station. The object of the performed investigations included five species of spice plants: dill cv. Ambrozja (Anethum graveolens L.), garden chervil (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.), garden rocket (Eruca sativa Lam.) parsley cv. Titan (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) and salad onion cv. Sprint (Allium cepa L.). The following amounts of light access to plants were assumed: 100% in the treatment without shading and 70 and 60%. After 7, 14, 21 and 28 days from plant emergence, the following measurements were taken: plant height and leaf area, whereas after the last week of vegetation, the content of chlorophyll and essential oils in air-dry leaves was also determined. On the basis of the performed investigations it was found that plants of all the examined species were characterised by the fastest growth and greatest height at 60% access to light. The leaf area index of all experimental plants was also the biggest at the same exposure to light. The highest concentrations of essential oils were determined in the leaves of dill, leaf parsley and chervil when they were cultivated at 60% light access. Differences in the available light quantity failed to affect the relative chlorophyll content in the leaves of parsley and garden rocket. In the case of chervil, leaf chlorophyll was found lower in the treatment with 70% light exposure.
PL
W uprawie roślin przyprawowych w pojemnikach duże znaczenie ma wysokość roślin i wielkość blaszek liściowych. Są to parametry, które decydują o terminie zakończenia uprawy. Światło jest tym czynnikiem, który w dużej mierze wpływa na morfogenezę roślin. Celem pracy było określenie w jakim stopniu zróżnicowana ilość światła docierająca do roślin wpływa na ich wysokość i wielkość indeksu powierzchni liści (LAI) oraz zawartość olejków eterycznych i chlorofilu w zielu. Doświadczenie przeprowadzono w okresie od lipca do połowy sierpnia w latach 2004 i 2006 w szklarni na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin. Przedmiotem badań było pięć gatunków roślin przyprawowych: koper ogrodowy odm. Ambrozja (Anethum graveolens L.), trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.), rokietta siewna (Eruca sativa Lam.) pietruszka naciowa odm. Titan (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) oraz szczypior sałatkowy odm. Sprint (Allium cepa L.). Przyjęto, że dostęp światła do roślin wynosił: 100% - kombinacja bez zacienienia oraz 70 i 60%. Po 7, 14, 21 i 28 dni od wschodów roślin były wykonywane następuj ące pomiary: wysokość roślin i powierzchnia roślin. W trakcie pomiarów w ostatnim tygodniu określono zawartość chlorofilu i olejków eterycznych w powietrznie suchym zielu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy 60% dostępie światła rośliny wszystkich badanych gatunków charakteryzowały się najszybszym wzrostem i największą wysokością roślin. Również indeks powierzchni blaszki liściowej był największy dla wszystkich gatunków w uprawie przy 60% dostępie światła. Najwyższą zawartość olejku eterycznego w zielu kopru ogrodowego, pietruszki naciowej i trybuli ogrodowej wykazano przy 60% dostępie światła. Zróżnicowana ilość światła nie miała wpływu na względną zawartość chlorofilu w zielu pietruszki naciowej i rokietty siewnej. W zielu trybuli ogrodowej niższą zawartość chlorofilu w zielu stwierdzono dla 70% dostępu światła.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

527

Opis fizyczny

p.115-122,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetable Crops, University of Life Sciences, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Léonhart S., Pedneault K. Gosselin A., Anger P., Papadopoulos A. D., Dorais M. 2002. Diversification of greenhouse crop production under supplemental lighting by the use of new cultures with high economicprotential. Acta Hortic. 580: 249 - 254.
  • Blackman G. E., Rutter A. J. 1954. Biological flora of the British Isles: Endymion non- scriptus (L.) Garcke. J. Ecol. 42: 629 - 638.
  • Clark R. J., Menary R. C. 1980. Environmental effects on peppermint. I. Effects of day-length, photon flux density, night temperature and day temperature on yield and composition of peppermint oil. Aust. J. Plant Physiol. 7: 685 - 692.
  • Czarnowski M. 1980. Fotosynteza a produktywność roślin warzywnych. Biul. Warzyw. 24: 15 - 83.
  • Farooqi A. H. A., Sangwan N. S., Sangwan R. S. 1999. Effect of different photoperiodic regimes on growth, flowering and essential oil in Mentha species. Plant Growth Reg. 29: 181 - 187.
  • Frąszczak B., Ziombra M., Knaflewski M. 2006. The content of vitamin C and essential oils in herbage of some spice plants depending on light conditions and temperature. Rocz. AR Poznań, Ogrodn. 40: 15 - 21.
  • Grazia J., Tittonell P. A., Chiesa A. 2001. Effects of sowing date radiation and nitrogen nutrition on growth pattern and yield of lettuce (Lactuca sativa L.) crop. Inve- stigatión Agraria Produccióny Protección Vegetales 16: 355 - 365.
  • Hlävä S., Craker L. E., Simon J. E., Charles D. J. 1993. Growth and essential oil in dil, Anethum graveolens L., in response to temperature and photoperiod. J. Herbs, Spice and Med. Plants 1: 47 - 56.
  • Hlävä S., Craker L. E., Simon J. E., Charles D. J. 1992. Light levels, growth and essential oil in dill (Anethum graveolens L.). J. Herbs, Spice and Med. Plants 1: 47 - 58.
  • Kacperska A. 2002. Reakcje roślin na abiotyczne czynniki stresowe, w: Fizjologia roślin. J. Kopcewicz, S. Lewak (Red.). Wydawn. Nauk. PWN Warszawa: 613 - 678.
  • Lee Chin Chin, Bilderback T. E., Thomas J. F. 1991. Growth responses of Heptacodium miconioides to various photoperiods and day/night temperatures. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 116(4): 646 - 650.
  • Miguel M. G., Duarte F., Venancio F., Tavares R. 2002. Changes of the chemical composition of the essential oil of Portuguese Thymus mastichina in the course of two vegetation cycles. Acta Hortic. 576: 83 - 86.
  • Porter N. G., Shaw M. L., Shaw G. J., Ellingham P. J. 1983. Content and composition of dill herb oil in the whole plant and different plant parts during crop development. New Zealand J. Agric. Res. 26: 119 - 127.
  • Rumińska A., Suchorska K., Węglarz Z. 1990. Rośliny lecznicze i specjalne. Wiadomości ogólne. Wydawn. SGGW-AR Warszawa: 72 - 90.
  • Tamura Y. 2001. Effects of temperature, shade and nitrogen application on the growth and accumulation of bioactive compounds in cultivars of Plantago lancelota L. Japanese J. Crop Sci. 70: 548 - 553.
  • Vogel H., Silva M. L., Razmilic I. 1999. Seasonal fluctuation of essential oil content in lemon verba (Aloysia triphylla). Acta Hortic. 500: 75 - 79.
  • Wilkins M. B. 1976. Fizjologia wzrostu i rozwoju roślin. PWRiL Warszawa: 342 - 351.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-688ff37f-0a33-452f-a1ed-a13a0856dc9e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.