PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 61 | 02 |

Tytuł artykułu

Handel zagraniczny suszonymi warzywami w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Foreign trade of dried vegetables in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Polska jest liczącym się w świecie producentem i eksporterem suszonych warzyw. Eksport stanowił w ostatnich latach ponad 10% łącznej wartości polskiego eksportu przetworzonych warzyw. Zarówno w produkcji, jak i eksporcie dominują suszone mieszanki warzywne oraz suszona marchew. Największymi odbiorcami polskich suszy warzywnych są Niemcy oraz Wlk. Brytania i Chorwacja.
EN
Poland is one of the world’s biggest producers and exporters of dried vegetables. Over the past few years exports accounted over 10% of the total value of Polish exports of processed vegetables. The production as well as export are dominated by dried vegetable mixes and dried carrots. Germany, United Kingdom and Croatia are the most important recipients of Polish dried vegetables.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

02

Opis fizyczny

s.12-14,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) – dane niepublikowane.
  • [2] Dane statystyczne Ministerstwa Finansów (MF) – dane niepublikowane.
  • [3] Morozowska Ilona. 2016. GfK: Rośnie rynek dań gotowych, http://magazynhandel.pl/2016/06/27/gfk-rosnie-rynek-dan-gotowych/ data odczytu: I 2017.
  • [4] Nosecka Bożena. (red.). 2014. Sytuacja na światowym rynku wybranych przetworów owocowych i warzywnych, IERIGŻ, Seria: Program Wieloletni 2011–2014. Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej, nr 124, Warszawa.
  • [5] Rynek dań gotowych w Polsce z perspektywami wzrostu, http://www.dlahandlu.pl/analiza-rynku/rynek-dan-gotowych-w-polsce-z-perspektywami-wzrostu,54192.html, data odczytu: I 2017.
  • [6] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. [2010–2016]. IERiGŻ – PIB, Warszawa.
  • [7] Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy, Pierwszy Portal Rolny, http://www.ppr.pl/rozmaitosci/do-wiary-nie-do-wiary/kulinaria/sproszkowane-owoce-i-warzywa-zachowuja-wiekszosc-swoich-skladnikow-odzywczych-redukcji-ulegaja-tylko-niektore-witaminy-192109, data odczytu: I 2017.
  • [8] Stępka Grażyna. 2008. „Polski handel suszami warzywnymi”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 52 (3) : 14–15.
  • [9] www.comtrade.un.com, data odczytu: XII 2016.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-62a48006-8fcf-4805-8878-83d9f52a99bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.