Polska jest liczącym się w świecie producentem i eksporterem suszonych warzyw. Eksport stanowił w ostatnich latach ponad 10% łącznej wartości polskiego eksportu przetworzonych warzyw. Zarówno w produkcji, jak i eksporcie dominują suszone mieszanki warzywne oraz suszona marchew. Największymi odbiorcami polskich suszy warzywnych są Niemcy oraz Wlk. Brytania i Chorwacja.
EN
Poland is one of the world’s biggest producers and exporters of dried vegetables. Over the past few years exports accounted over 10% of the total value of Polish exports of processed vegetables. The production as well as export are dominated by dried vegetable mixes and dried carrots. Germany, United Kingdom and Croatia are the most important recipients of Polish dried vegetables.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
[1] Dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) – dane niepublikowane.
[2] Dane statystyczne Ministerstwa Finansów (MF) – dane niepublikowane.
[3] Morozowska Ilona. 2016. GfK: Rośnie rynek dań gotowych, http://magazynhandel.pl/2016/06/27/gfk-rosnie-rynek-dan-gotowych/ data odczytu: I 2017.
[4] Nosecka Bożena. (red.). 2014. Sytuacja na światowym rynku wybranych przetworów owocowych i warzywnych, IERIGŻ, Seria: Program Wieloletni 2011–2014. Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej, nr 124, Warszawa.
[5] Rynek dań gotowych w Polsce z perspektywami wzrostu, http://www.dlahandlu.pl/analiza-rynku/rynek-dan-gotowych-w-polsce-z-perspektywami-wzrostu,54192.html, data odczytu: I 2017.
[6] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. [2010–2016]. IERiGŻ – PIB, Warszawa.
[7] Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy, Pierwszy Portal Rolny, http://www.ppr.pl/rozmaitosci/do-wiary-nie-do-wiary/kulinaria/sproszkowane-owoce-i-warzywa-zachowuja-wiekszosc-swoich-skladnikow-odzywczych-redukcji-ulegaja-tylko-niektore-witaminy-192109, data odczytu: I 2017.
[8] Stępka Grażyna. 2008. „Polski handel suszami warzywnymi”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 52 (3) : 14–15.