PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 53 | 2 |
Tytuł artykułu

Health status of spring barley grown in the conventional and organic farming systems including conversion

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zdrowotność jęczmienia jarego uprawianego w systemie konwencjonalnym i ekologicznym z uwzględnieniem konwersji
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Spring barley was grown in 2004–2006 on the experimental plots in Bałcyny. The average root rot infection index remained at a similar level and significant differences were modified by crop rotation selection. Symptoms of leaf blotch, net blotch and powdery mildew were recorded on barley leaves. Pyrenophora teres and Rhynchosporium secalis infected cereal leaves more frequently in the conventional system than in the organic system. Conversion period was inhibited influence the intensification of barley leaf dieases. Evaluation of steam base revealed higher severity of fusarium foot rot and eyespot infection in the conventional farming system than in the organic. Fusarium fungi were the largest group of isolates, and destructive pathogen Cochliobolus sativus colonized barley that derived from the organic farming tenfold more frequently, and Aureobasidium and Microdochium were isolated with higher frequency from the barley grown in the conventional system.
PL
Jęczmień jary uprawiano w latach 2004–2006 na poletkach doświadczalnych w Bałcynach. Średni indeks porażenia korzeni kształtował się na zbliżonym poziomie, a istotne różnice były modyfikowane doborem płodozmianu. Na liściach jęczmienia odnotowano symptomy rynchosporiozy, plamistości siatkowej oraz mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Pyrenophora teres i Rhynchosporium secalis częściej atakowały liście w systemie konwencjonalnym niż ekologicznym. Okres konwersji działał inhibicyjnie na nasilenie chorób liści jęczmienia. Na podstawie źdźbła stwierdzono wyższe nasilenie fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła oraz łamliwości źdźbła zbóż i traw w konwencjonalnej uprawie jęczmienia w porównaniu do ekologicznej. Najliczniejszą grupą izolatów były grzyby rodzaju Fusarium, zaś groźny patogen jęczmienia Cochliobolus sativus dziesięciokrotnie częściej zasiedlał jęczmień pochodzący z uprawy ekologicznej, a grzyby rodzaju Aureobasidium i Microdochium z wyższą frekwencją wyosobniano z jęczmienia uprawianego w systemie konwencjonalnym.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
2
Opis fizyczny
s.351-355
Twórcy
  • Katedra Fitopatologii i Entomologii, Uniwersytet Warmińsko‐Mazurski w Olsztynie, ul.Prawocheńskiego 17, 10‐721 Olsztyn
autor
  • Katedra Fitopatologii i Entomologii, Uniwersytet Warmińsko‐Mazurski w Olsztynie, ul.Prawocheńskiego 17, 10‐721 Olsztyn
autor
  • Agencja Rynku Rolnego, ul.Partyzantów 1, 11‐041 Olsztyn
autor
  • Katedra Systemów Rolniczych, Uniwersytet Warmińsko‐Mazurski w Olsztynie, Plac Łódzki 3, 10‐718 Olsztyn
autor
  • Katedra Systemów Rolniczych, Uniwersytet Warmińsko‐Mazurski w Olsztynie, Plac Łódzki 3, 10‐718 Olsztyn
Bibliografia
  • Bailey K., Lazarovits G. 2003. Suppressing soil-borne diseases with residue management and organic amendments. Soil Till. Res. 72: 169–180.
  • Baturo A., Łukanowski A., Kuś J. 2004. Comparison of health status of winter wheat and spring barley grain cultivated in organic, integrated and conventional systems and monoculture. p. 128–132. First World Conference on Organic Seed: Challenges and Opportunities for Organic Agriculture and the Seed Industry FAO Headquarters. Rome, July 5–7, 2004, 193 pp.
  • Błaszkowski J., Piech M. 2002. Comparison of seed-borne fungal communities of naked and husked oats and barley. Phytopathol. Pol. 24: 73–76.
  • Błażej J., Błażej J. 2000. Wpływ technologii produkcji na zdrowotność jęczmienia jarego i owsa. Pam. Puł. 120: 23–30.
  • Boligłowa E., Klima K. 2009. Zdrowotność jęczmienia jarego w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej. [Plant health of spring barley in ecological and conventional cultivation systems]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 49 (1): 13–16.
  • Fakhrunnisa, Hashmi M.H., Ghaffar A. 2006. Seed-borne micoflora of wheat, sorghum and barley. Pak. J. Bot. 38 (1): 185–192.
  • Hinfner K., Paap Z.S. 1964. Atlas chorób i szkodników zbóż i kukurydzy. PWRiL, Warszawa, 206 ss.
  • Kurowski T.P., Marks M., Kurowska A., Orzech K. 2005. Stan fitosanitarny i plonowanie jęczmienia jarego w zależności od systemu uprawy. Acta Agrobot. 58 (2): 335–346.
  • Lipa J.J. 1999. Nowoczesna ochrona zbóż. Pam. Puł., Materiały Konferencji, 114: 241–259.
  • Łacicowa B. 1970. Badanie szczepów Helminthosporium sorokinianum (= H. sativum) oraz odporności jęczmienia jarego na ten czynnik chorobotwórczy. Acta Mycol. 6 (2): 184–248.
  • Mackiewicz D., Drath I. 1972. Wpływ zmianowania na stopień porażenia pszenicy przez łamliwość źdźbeł oraz na jej plonowanie. Biul. Inst. Ochr. Roślin 54: 153–169.
  • Reinecke P., Fehrmann H. 1979. Rhizoctonia cerealis van der Hoven an Getreide in der Bundesrepublik Deutschland. Z. Pflanzenkr. Pflanzenschutz. 86 (3/4): 190–204.
  • Townsend G.R., Heuberger J.W. 1943. Methods for estimating losses caused by diseases in fungicide experiments. Plant Dis. Rep. 24: 340–343.
  • Turkington T.K., Clear R.M., Burnett P.A., Patrick S.K., Orr D.D., Xi K. 2002. Fungal plant pathogens infecting barley and wheat seed from Alberta, 1995–1997. Can. J. Plant Pathol. 24: 302–308.
  • Weber R., Hryńczuk B., Kita W. 2005. Wpływ przedplonu i sposobu uprawy roli na porażenie kilku odmian pszenicy ozimej przez grzyby powodujące choroby podstawy źdźbła. Pam. Puł. 139: 299–310.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4c2d09a8-eb00-417c-bd76-32fcd952b28d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.