PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Grain yield and chemical composition of new, naked lines of barley grown in conditions of Subcarpathian Region

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plon i skład chemiczny ziarna nowych, nieoplewionych rodów jęczmienia uprawianych w warunkach Podkarpacia

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This study presents the results of a three-year field experiment carried out during 2006-2008 at the Didactic and Research Station of the University of Rzeszów in Krasne near Rzeszów. The yield, its components and chemical composition of 4 lines of barley were analysed in comparison with the cultivar Rastik. Statistical analyses indicated that in the area of the Subcarpathian region are favourable conditions for growing naked barley. Of the studied lines, STH 6263, STH 6290, STH 4731 and the cultivar Rastik turned out to be the most useful for growing in this region of Poland in respect of yield. The grain of line STH 6263 contained the most protein, and the grain of the cultivar Rastic had the most fat. Functional characters of the assessed lines of barley indicate a slow breeding progress in the group of naked cultivars.
PL
W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2006-2008 w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Krasnem koło Rzeszowa. Analizowano plon, jego komponenty i skład chemiczny 4 rodów jęczmienia w porównaniu do odmiany Rastik. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazały, iż w rejonie Podkarpacia istnieją korzystne warunki do uprawy jęczmienia nieoplewionego. Spośród badanych rodów pod względem plonowania najbardziej przydatne do uprawy w tym rejonie Polski okazały się STH 6263, STH 6290, STH 4731 i odmiana Rastik. Najwięcej białka zawierało ziarno rodu STH 6263, a tłuszczu ziarno odmiany Rastik. Cechy użytkowe ocenianych rodów jęczmienia świadczą o powolnym postępie hodowlanym w grupie odmian nieoplewionych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.99-111,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Crop Production, University of Rzeszow, Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszow, Poland
autor
  • University of Rzeszow, Rzeszow, Poland
  • University of Rzeszow, Rzeszow, Poland
autor
  • University of Rzeszow, Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • Beames R.M., Helm J.H., Eggum B.O., Boisen S., Bach Knudsen K.E., Swift M.L., 1996. A comparison of methods for measuring the nutritive value for pigs of a range of hulled andhulless barley cultivars. Anim. Feed Sci. Technol. 62, 189-201.
  • Bertholdsson N.O., 1999. Characterization of malting barlry cultivars with more or less stable protein content under varying environmental conditions. Eur. J. Agron. 10, 1-8.
  • Czembor H.J., 1997. Hodowla jęczmienia w Polsce i w Europie [Barley growing in Poland and Europe]. Mat. Sem. Nauk. Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia, Puławy, 41-48 [inPolish].
  • Czembor H.J., 1999. Osiągnięcia w hodowli zbóż w Polsce i postęp odmianowy [Achievements in cereal growing in Poland and varietal progress]. Pam. Puł. 114, 41-55 [in Polish].
  • Dziamba S., Rachoń L., 1998. Zróżnicowanie elementów struktury plonu nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego uprawianych w siewie czystym i mieszanym[Differentiation in yield structure components of naked and husked cultivars of spring barley grown in pure and mixed sowing]. Biul. IHAR 167, 79-85 [in Polish].
  • Dzierżyc J., 1998. Rolnictwo w warunkach nawadniania [Agriculture under conditions of irrigation]. PWN Warszawa [in Polish].
  • Gęsiorowski H., 1997. Jęczmień chemia i technologia [Barley. Chemistry and technology]. PWRiL Warszawa [in Polish].
  • Górski T., Krasowicz S., Kuś J., 1999. Glebowo-klimatyczny potencjał Polski w produkcji zbóż [Soil and climatic potential of Poland in cereal production]. Pam. Puł. 114, 127-142 [inPolish].
  • Januszewicz E., Puzio-Idźkowska M., 2002. Doświadczalnictwo rolnicze [Agricultural experimental practice]. Wyd. UWM Olsztyn [in Polish].
  • Kaniuczak Z., 2001. Efektywność chemicznego zwalczania chorób grzybowych i szkodników w uprawie jęczmienia jarego [Effectiveness of chemical control of fungal diseases and pests in spring barley growing]. Prog. Plant Prot. /Post. Ochr. Roślin 41(2), 707-710 [in Polish].
  • Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Cierniewska A., Gąsiorowski H., 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce [Assessment of somequality wyróżniki of barley cultivars grown in Poland]. Pam. Puł. 112, 85-91 [in Polish].
  • Kukuła S., Pecio A., Górski T., 1999. Związek pomiędzy wskaźnikiem klimatycznego bilansu wodnego a zawartością białka w ziarnie jęczmienia jarego [Relation between climatic waterbalance index and protein content in spring barley grain]. Fragm. Agron. 4, 81-89 [in Polish].
  • Lisowska M., 2006. Współzależność pomiędzy cechami plonotwórczymi wybranych form jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L) [Relationship between yield-formation traits ofselected forms of spring barley (Hordeum vulgare L)]. Biul. IHAR 240/241, 91-97 [inPolish].
  • Lista opisowa odmian, 2010 [Descriptive list of cultivars]. COBORU Słupia Wielka, 1, 23-34 [in Polish].
  • Noworolnik K., Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pecio A., 1995. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie jęczmienia jarego i jego reakcje na nawożenie azotem i gęstość siewu [Effect ofweather conditions on spring barley yield and its response to nitrogen fertilization and sowingdensity]. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej Warszawa [in Polish].
  • Noworolnik K., Leszczyńska D., 2002. Technologia produkcji jęczmienia jarego nieoplewionego. Instrukcja wdrożeniowa [Production technology of naked spring barley. Implementationinstructions]. IUNG Puławy, 214(02), 2-3 [in Polish].
  • Noworolnik K., Leszczyńska D., Dworkowski T., 2004. Wpływ nawożenia azotem na plon ziarna i białka jęczmienia jarego nagoziarnistego i oplewionego [Effect of nitrogen fertilization ongrain and protein yield of naked and husked spring barley]. Pam. Puł. 135, 213-219 [in Polish].
  • Pecio A., 2002. Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jęczmienia browarnego [Environmental and agicultural determinants of the height and qualityof malting barley grain yield]. Fragm. Agron. 4, 10-63 [in Polish].
  • Savin R.S., Nicolas M.E., 1996. Effects of short period of drought and high temperature on grain growth and starch accumulation of two malting barley cultivars. Austr. J. Plant Physiol. 23,201-210.
  • Szempliński W., 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego w siewie czystym i mieszanym [Yield of naked and husked forms of oat and spring barley in pure andmixed sowing]. Biul. IHAR 229, 147-156.
  • Węgrzyn S., Bichoński A., 2000. Współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia [Interrelationship between selected quality characters of barley]. Biul. IHAR 216,165-171 [in Polish].
  • Yang W.Z., Beauchemin B.I., Farr B.I., Rode L.M., 1997. Comparison of barley, hull-less barley and corn in the concentrate of dairy cow. J. Dairy Sci. 80, 2885-2895.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-478c77d9-a01a-4a4a-b5e7-0d105eb91bb1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.