EN
This study presents the results of a three-year field experiment carried out during 2006-2008 at the Didactic and Research Station of the University of Rzeszów in Krasne near Rzeszów. The yield, its components and chemical composition of 4 lines of barley were analysed in comparison with the cultivar Rastik. Statistical analyses indicated that in the area of the Subcarpathian region are favourable conditions for growing naked barley. Of the studied lines, STH 6263, STH 6290, STH 4731 and the cultivar Rastik turned out to be the most useful for growing in this region of Poland in respect of yield. The grain of line STH 6263 contained the most protein, and the grain of the cultivar Rastic had the most fat. Functional characters of the assessed lines of barley indicate a slow breeding progress in the group of naked cultivars.
PL
W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2006-2008 w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Krasnem koło Rzeszowa. Analizowano plon, jego komponenty i skład chemiczny 4 rodów jęczmienia w porównaniu do odmiany Rastik. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazały, iż w rejonie Podkarpacia istnieją korzystne warunki do uprawy jęczmienia nieoplewionego. Spośród badanych rodów pod względem plonowania najbardziej przydatne do uprawy w tym rejonie Polski okazały się STH 6263, STH 6290, STH 4731 i odmiana Rastik. Najwięcej białka zawierało ziarno rodu STH 6263, a tłuszczu ziarno odmiany Rastik. Cechy użytkowe ocenianych rodów jęczmienia świadczą o powolnym postępie hodowlanym w grupie odmian nieoplewionych.