PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

RAPD-PCR molecular analysis of spelt regarding the protein content

Warianty tytułu

PL
Analiza molekularna RAPD-PCR pszenicy orkisz pod względem zawartości białka

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The subjects of the study were 22 genotypes of spelt and three genotypes of bread wheat. The aim of the study was to show the relationship between the genetic distance of the 22 genotypes of winter spelt and three genotypes of bread wheat and protein content in percentages. On the basis of the obtained results, three groups of the genetic diversification of tested objects, depending on the percentage protein content, were differentiated. In the first group, where the similarity between the analysed objects ranged from 11% to 26%, the forms of winter spelt characterised by the lowest protein content were classified. In the second group, in which the probability is contained in the range from 10% to 35%, the forms of higher protein content were classified. The majority of the remaining forms of winter spelt and bread wheat of the medium protein content were classified into the third group of the genetic diversification, and the similarity between them ranges from 5% to 32%.
PL
Przedmiotem badań były 22 genotypy pszenicy orkisz oraz trzy genotypy pszenicy zwyczajnej. Celem pracy była próba wykazania zależności pomiędzy dystansem genetycznym 22 genotypów pszenicy ozimej orkisz oraz trzech genotypów pszenicy zwyczajnej a procentową zawartością białka. Na podstawie uzyskanych wyników wyróżniono trzy grupy zróżnicowania genetycznego badanych obiektów w zależności od procentowej zawartości białka. W pierwszej grupie, gdzie podobieństwo pomiędzy analizowanymi obiektami wynosiło od 11% do 26%, znalazły się formy pszenicy ozimej orkisz charakteryzujące się najmniejszą ilością białka. W grupie drugiej, w której podobieństwo mieściło się w przedziale od 10% do 35%, znalazły się formy z największą ilością białka. Pozostałe formy pszenicy ozimej orkisz oraz pszenicy zwyczajnej, charakteryzujące się średnią zawartością białka, w większości znalazły się w trzeciej grupie zróżnicowania genetycznego, a podobieństwo genetyczne pomiędzy nimi wyniosło od 5% do 32%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_11.pdf

Twórcy

autor
  • Department of Genetics and Plant Breeding, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 71 C, 60-625 Poznan, Poland
autor
  • Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
autor
  • Department of Genetics and Plant Breeding, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
autor
  • Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland

Bibliografia

  • ACHREMOWICZ B., KULPA D., MAZURKIEWICZ J., 1999. Technologiczna ocena ziarna pszenic orkisz. Zesz. Nauk. AR Krak. 360, Technol. Żywn. 11: 11-17.
  • ARSENIUK F., FRIED P.M., WINZELER H., CZEMBOR H.J., 1991. Comparison of resistance of triticale, wheat and spelt to Septoria nodorum blotch at the seedling and adult plant stages. Euphytica 55: 43-48.
  • BANDOPADHYAY R., SHARMA S., RUSTGI S., SINGH R., KUMAR A., SINGH BALYAN H., KUMAR GUPTA P., 2004. DNA polymorphism among 18 species of Triticum-Aegilops complex using wheat EST-SSRs. Plant Sci. 166: 349-356.
  • BAUMGÄRTEL-BLASCHKE U., 1992. Dinkel für die neue deutsche Küche. DLG-Mitt. 106, 12: 44-47.
  • D’OVIDIO R., 1993. Single-seed PCR LMW glutenin genes to distinguish between durum wheat cultivars with good and poor technological properties. Plant Mol. Biol. 22: 1173-1176.
  • DVORÁČEK V., ČURN V., MOUDRÝ J., 2002. Evaluation of amino acid content and composition in spelt wheat varieties. Cereal Res. Commun. 30, 1-2: 187-193.
  • EUSTERSCHULTE B., KANT G., 1995. Ertragsleistung verschiedener Sorten von Dinkel, Winterroggen und Winterweizen unter extensiven Produktionsbedingungen. Mitt. Ges. Pflanzenbauwiss. 8: 279-282.
  • FACCIOLI P., TERZI V., PECCHIONI N., BERIO T., GIOVANNINI A., ALLAVENA A., 2000. Genetic diversity in cultivated Osteospermum as revelated by random amplified polymorphic DNA analysis. Plant Breed. 119: 351-355.
  • GRELA E., PALYS E., GÜNTHER K.D., 1993. Skład chemiczny i wartość odżywcza ziarna orkiszu (Triticum spelta) w żywieniu świń. In: Materiały Sympozjum Naukowego nt. „Produkcja zwierzęca a środowisko przyrodnicze”. Wyd. AR, Lublin: 214-222.
  • GRZEBELUS D., BARAŃSKI R., 1996. Zastosowanie markerów molekularnych. In: Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin. Ed. B. Michalik. Drukrol, Kraków: 124-138.
  • KARP A., ISAAC P.G., INGRAM D.S., 1998. Molecular tools for screening biodiversity: plants and animals. Sapman and Hall, London.
  • KLING CH.I., UTZ H.F., 1991. Evaluierung eines Genbank-Sortiments im Rahmen der Hohenheimer Dinkelzüchtung. In: Bericht über die 42. Arbeitstagung 1991 der Arbeitsgemeinschaft der Saatzüchtleiter im Rahmen der Vereinigung österreichischer Pflanzenzüchter BAL Gumpenstein 26-28. 21-27.
  • LIU Z.Q., PEJ Y., PU Z.J., 1998. Relationship between hybrid performance and genetic diversity based on RAPD markers in wheat, Triticum aestivum L. Plant Breed. 118: 119-123.
  • MOUDRÝ J., 1999. Productivity of spelt wheat (Triticum spelta) spike. Sci. Agric. (Bohem.) 23: 45-52.
  • NEI M., LI W.H., 1979. Mathematical model for studying genetic variation in terms of restriction endonucleases. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 79: 5269-5273.
  • OLIVEIRA J.A., 2001. North Spanish emmer and spelt wheat landraces: agronomical and grain quality characteristic evaluation. FAO – IPGRI Issue 125: 16-20.
  • OSTROWSKA D., 1993. Orkisz pszenny cennym surowcem piekarskim. Agrochemia (Warszawa) 8: 11.
  • PRZYKŁADY analiz DNA. 2001. Ed. R. Słomski. Wyd. UP, Poznań.
  • STALLKNECHT G.F., GILBERTSON K.M., RANNEY J.E., 1996. Alternative wheat cereals as food grains: einkorn, emmer, spelt, kamut, and triticale. Prog. New Crops 3: 156-170.
  • ŠUŠTAR-VOZLIČ J., JAVORNIK B., 1998. Genetic relationship in cultivars of hop, Humulus lupulus L., determined by RAPD analysis. Plan Breed. 118: 175-181.
  • SZAFRAN S., KURAS A., DOBRUCHOWSKI R.W., 1997. Próby znalezienia markerów genetycznych odporności na mączniaka rzekomego u ogórka techniką RAPD. In: Materiały z I krajowej konferencji, Poznań 19-20 XI. 91-99.
  • THOMSON D., HENRY R., 1995. Single step protocol for preparation of plant tissue for analysis by PCR. Biotechniques 19: 394-400.
  • WAGA J., WĘGRZYN S., BOROS D., CYGANKIEWICZ A., 2002. Wykorzystanie orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta) do poprawy właściwości odżywczych pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare). Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 221: 3-16.
  • WILLIAMSON H., MILLER W., KALOSHIMA W., 1994. AP-PCR-based marker tightly linked to the nematode resistance gene, Mi, in tomato. Theor. Appl. Genet. 87: 757-763.
  • WOŹNIAK M., 2004. Cudowne zboże – orkisz. Cukier. Piek. 5: 50-51.
  • XU D.H., GAI Y., 2003. Genetic diversity of wild and cultivated soybeans growing in China revelated by RAPD analysis. Plant Breed. 122: 503-506.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3e73f136-da0f-49b8-8ab2-bea02f7bbfc4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.