EN
The subjects of the study were 22 genotypes of spelt and three genotypes of bread wheat. The aim of the study was to show the relationship between the genetic distance of the 22 genotypes of winter spelt and three genotypes of bread wheat and protein content in percentages. On the basis of the obtained results, three groups of the genetic diversification of tested objects, depending on the percentage protein content, were differentiated. In the first group, where the similarity between the analysed objects ranged from 11% to 26%, the forms of winter spelt characterised by the lowest protein content were classified. In the second group, in which the probability is contained in the range from 10% to 35%, the forms of higher protein content were classified. The majority of the remaining forms of winter spelt and bread wheat of the medium protein content were classified into the third group of the genetic diversification, and the similarity between them ranges from 5% to 32%.
PL
Przedmiotem badań były 22 genotypy pszenicy orkisz oraz trzy genotypy pszenicy zwyczajnej. Celem pracy była próba wykazania zależności pomiędzy dystansem genetycznym 22 genotypów pszenicy ozimej orkisz oraz trzech genotypów pszenicy zwyczajnej a procentową zawartością białka. Na podstawie uzyskanych wyników wyróżniono trzy grupy zróżnicowania genetycznego badanych obiektów w zależności od procentowej zawartości białka. W pierwszej grupie, gdzie podobieństwo pomiędzy analizowanymi obiektami wynosiło od 11% do 26%, znalazły się formy pszenicy ozimej orkisz charakteryzujące się najmniejszą ilością białka. W grupie drugiej, w której podobieństwo mieściło się w przedziale od 10% do 35%, znalazły się formy z największą ilością białka. Pozostałe formy pszenicy ozimej orkisz oraz pszenicy zwyczajnej, charakteryzujące się średnią zawartością białka, w większości znalazły się w trzeciej grupie zróżnicowania genetycznego, a podobieństwo genetyczne pomiędzy nimi wyniosło od 5% do 32%.