PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 3 |
Tytuł artykułu

Nutritional value of fats consumed in daily food rations by various population groups in Great Poland. I. Fats in food rations of preschool children

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wartość żywieniowa tłuszczów występujących w całodziennych racjach pokarmowych różnych grup ludności z regionu Wielkopolski. I. Tłuszcze występujące w racjach dzieci przedszkolnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
It was shown that both the quality and quantity of fat were far from satisfactory in food rations taken by preschool children. Saturated acids dominated in the fat under study. The level of polyunsaturated acids was about six times lower in proportion to saturated and monounsaturated fatty acids.
PL
Celem pracy była ocena żywieniowa tłuszczów występujących w odtworzonych całodziennych racjach pokarmowych dzieci w wieku przedszkolnym. Badane racje charakteryzowały się zawartością tłuszczu i procentem energii z tego składnika przekraczającym zalecane normy. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone z niewielką przewagą tych pierwszych. Udział kwasów wielonienasyconych, których zawartość w zwyczajowym żywieniu wpływa na poziom NNKT był niższy od 10%, przy procencie energii w całodziennej racji około 2,5%. Wzajemny stosunek kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych znacznie odbiegał od zalecanego przy P:S niższym od przeciętnej diety europejskiej. Zawartość kwasów o właściwościach hipercholesterolemiczno- progreacyjnych była kilkakrotnie wyższa od zawartości kwasów tłuszczowych o właściwościach hipocholesterolemicznych. Przeprowadzona analiza korelacji i regresji wybranych cech żywieniowych tłuszczu potwierdziła złą jakość żywieniową badanego tłuszczu.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
3
Opis fizyczny
p.241-249,fig.,ref.
Twórcy
  • Chair and Department of Bromatology, Medical Academy, Poznan, Poland
Bibliografia
  • 1. Bjerve K.S., Mostad I.L., Thorsen L.: Am J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1.
  • 2. BN-80/8085-05. Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w roślinnych tłuszczach i w nasionach rzepaku metodą chromatografii gazowej. Wyd. Normalizac., 1980.
  • 3. Cybulska B.: Żyw. Człow., 1981, 8, 3.
  • 4. Cybulska B.: Żyw. Człow., 1982, 9, 73.
  • 5. Dietary Goals for the United States. Select Comm. on Nutrition and Human Needs. 2 nd. ed. Washington DC. 1977.
  • 6. Dyerberg J.: Lancet 1978, 2; 117.
  • 7. FAO/WHO Dietary fats and oils in human nutrition. Raport of an Expert Consultation jointly organized by FAO/WHO. 21-23 September 1977. FAO Food and Nutrition Series No 20, Rome 1980.
  • 8. Folch J., Lees M., Stanley G.H.S.: J. Biol. Chem., 1957, 116, 497.
  • 9. Gertig H., Przysławski J., Hęćka H.: Żyw. Człow., 1981, 8, 131.
  • 10. Grundy S.M.: Am. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1168.
  • 11. Hasik J., Hryniewiecki L., Straburzyński G.: Przeg. Lek., 1978, 35, 517.
  • 12. Hasik J., Hryniewiecki L., Straburzyński G.: Przeg. Lek., 1978, 35, 520.
  • 13. Heyden S., Hames C. G.: Nutr. Metab., 1989, 50, suppl. 1.
  • 14. Kannel W.E., Gordon T., Castelli W.P.: Am J. Clin. Nutr. 1979, 32, 1238.
  • 15. Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B.: Żyw. Człow. i Metab., 1988, 15, 115.
  • 16. Krauze S., Bożyk Z., Piekarski L.: Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego. PZWL Warszawa, 1966.
  • 17. Krechniak A.: Żyw. Człow. i Metab., 1983, 10, 181.
  • 18. Kulesza W., Rywik S., Razanowska J., i in.: Rocz. PZH., 1984, 35, 43.
  • 19. Prończuk A.: Normy żywieniowe dla ludności w Polsce. 1. Energia, białko i tłuszcz, PWN, Warszawa 1984.
  • 20. Przysławski J., Gertig H.: Żyw. Człow. i Metab., 1985, 12, 104.
  • 21. Przysławski J., Gertig H.: Rocz. PZH 1989, 40, 100.
  • 22. Purczyński A., Gertig H., Ucińska D.: Bromal. Chem. Toksyk. (in press).
  • 23. Smith D.L., Willis A.L., Nguyen N.: Lipids 1989, 24, 70.
  • 24. Repart of research program CPBP-0509 sub B.3.4. Katedra i Zakład Bromatologii AM, Poznań 1987.
  • 25. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L.: Żyw. Człow., 1983, 10, 143.
  • 26. Szostek W.B.: Żyw. Człow. i Metab., 1986, 13, 1.
  • 27. Szybiński Z., Sieradzki J., Mruk K. i in.: Pol. Arch. Med. Wew., 1987, 60, 423.
  • 28. The mediterranean diet and food culture. What - Why - How?; a three day meating 19-21 September, Delphi, Greece 1988.
  • 29. Vergroesen A.J., Gottenbos J.: The role of fat in human nutrition, ed. A. J. Vergroesen. Academic Press, London 1975.
  • 30. Prevention of coronary heart disease. Raport of a WHO Expert Commitete, Technical Report Series 678, WHO, Geneva 1982.
  • 31. Yazewa L.J., Fillipowa G.I., Fedina N.J., i in.: Wop. Pytania 1989, 3, 49.
  • 32. Zając K.: Zarys metod statystycznych, PWE, Warszawa 1988.
  • 33. Ziemlański S.: Białko i tłuszcze w żywieniu człowieka, Wszechnica PAN, Ossolineum, Wrocław 1979.
  • 34. Żuk B.: Biometria stosowana, PWN, Warszawa 1989.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-390f824a-a2d8-46c6-8469-6d78532ab73c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.