PL
Celem pracy była ocena żywieniowa tłuszczów występujących w odtworzonych całodziennych racjach pokarmowych dzieci w wieku przedszkolnym. Badane racje charakteryzowały się zawartością tłuszczu i procentem energii z tego składnika przekraczającym zalecane normy. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone z niewielką przewagą tych pierwszych. Udział kwasów wielonienasyconych, których zawartość w zwyczajowym żywieniu wpływa na poziom NNKT był niższy od 10%, przy procencie energii w całodziennej racji około 2,5%. Wzajemny stosunek kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych znacznie odbiegał od zalecanego przy P:S niższym od przeciętnej diety europejskiej. Zawartość kwasów o właściwościach hipercholesterolemiczno- progreacyjnych była kilkakrotnie wyższa od zawartości kwasów tłuszczowych o właściwościach hipocholesterolemicznych. Przeprowadzona analiza korelacji i regresji wybranych cech żywieniowych tłuszczu potwierdziła złą jakość żywieniową badanego tłuszczu.