PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 04 |
Tytuł artykułu

Campylobacter spp. - występowanie w żywności w krajach UE

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Campylobacter spp. - occurrence in foods in the EU
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Bakterie Campylobacter spp. są najczęściej identyfikowaną przyczyną bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych u ludzi w wielu krajach rozwiniętych i rozwijających się. W Unii Europejskiej od 2005 r. kampylobakterioza jest najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą u ludzi. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym, ich rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków zarówno hodowlanych, jak i dziko żyjących. Źródłem zakażenia człowieka jest żywność pochodzenia zwierzęcego (głównie mięso drobiowe), mleko, woda lub bezpośredni kontakt ze zwierzętami domowymi będącymi nosicielami tych bakterii.
EN
Campylobacter species are the most frequently identified bacterial factor of human gastroenteritis in many developed and developing countries. Campylobacteriosis has continued to be the most commonly reported zoonosis in humans in the EU since 2005. Campylobacter spp. are widely distributed in nature, their reservoir is the gastrointestinal tract of birds and mammals, both farmed and wild. The source of human infection is food of animal origin (mostly poultry meat), milk, water or direct contact with the animals (pets) which are carriers of the discussed bacteria.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
70
Numer
04
Opis fizyczny
s.22-25,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control). 2012. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2010. EFSA Journal 2012; 10 (3): 2597.
  • [2] EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control), 2015. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2014. EFSA Journal 2015; 13 (12): 4329.
  • [3] Korsak D., E. Maćkiw, E. Rożynek, M. Żyłowska. 2015. „Prevalence of Campylobacter spp. in retail chicken, turkey, pork and beef meat in Poland between 2009-2013”. Journal of Food Protection 78 (5): 1024-1028.
  • [4] Louis V.R., I.A. Gillespie, S.J. O'Brien i in. 2005. „Temperature-Driven Campylobacter Seasonality in England and Wales”. Applied and Environmental Microbiology 71: 85-92.
  • [5] Maćkiw E., J. Popowski, L. Szponar. 2008. „Thermotolerant Campylobacter spp. - Report on Monitoring Studies Performed in 2004-2005 in Poland. Food Control 19:219-222.
  • [6] Maćkiw E, K. Rzewuska, K. Stos, M. Jarosz, D. Korsak. 2011. „Occurrence of Campylobacter spp. in poultry and poultry products for sale on the polish retail market”. Journal of Food Protect 74: 986-989.
  • [7] Maćkiw E., D. Korsak, K. Rzewuska, K.Tomczuk, E. Rożynek. 2012. „Antibiotic resistance in Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from food in Poland”. Food Control 23:297-301.
  • [8] RASFF PORTAL:https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=Search SearchForm& CleanSearch= 1 data pobrania: 2.09.2015.
  • [9] Smole-Možina S., M. Kurinčič, A. Kramar, S. Uršinič, V. Katalinič. 2009. „Prevalence and resistance against different antimicrobial compounds of Campylobacter spp. in/from retail poultry”. Meat Technology 50:112-120.
  • [10] Scharf R.L. 2012. „Economic burden from health losses due to foodborne illness in the United States”. Journal of Food Protection 75 : 123-131.
  • [11] Szczepańska В., M. Andrzejewska, D. Śpica, J. Klawe. 2014. „Campylobacter spp. - niedoceniany w Polsce czynnik etiologiczny zakażeń przewodu pokarmowego”. Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (3): 574-579.
  • [12] Wardak S., J. Szych, A. Cieślik, W. Borowski. 2005. „Zakażenia pałeczkami Campylobacter u dzieci leczonych w SZPZOZ im Dzieci Warszawy w Dziekanowie Leśnym, Oddział w Warszawie w latach 2003-2004”. Pediatria Polska 80 (12): 1108-1112.
  • [13] Wieczorek K., J. Osek. 2013. „Characteristics and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from pig and cattle carcasses in Poland”. Polish Journal of Veterinary Sciences 16 (3): 501-508.
  • [14] Zhao С., B. Ge, J. De Villena, R. Sudler, E. Yeh, S. Zhao, D.G. White, D. Wagner, J. Meng. 2001. „Prevalence of Campylobacter spp., Escherichia coli, and Salmonella Serovars in Retail Chicken, Turkey, Pork, and Beef from the Greater Washington, D.C., Area”. Applied and Environmental Microbiology 67:5431-5436.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-368ef77d-ce1d-400c-a724-98477031f449
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.