PL
Bakterie Campylobacter spp. są najczęściej identyfikowaną przyczyną bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych u ludzi w wielu krajach rozwiniętych i rozwijających się. W Unii Europejskiej od 2005 r. kampylobakterioza jest najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą u ludzi. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym, ich rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków zarówno hodowlanych, jak i dziko żyjących. Źródłem zakażenia człowieka jest żywność pochodzenia zwierzęcego (głównie mięso drobiowe), mleko, woda lub bezpośredni kontakt ze zwierzętami domowymi będącymi nosicielami tych bakterii.
EN
Campylobacter species are the most frequently identified bacterial factor of human gastroenteritis in many developed and developing countries. Campylobacteriosis has continued to be the most commonly reported zoonosis in humans in the EU since 2005. Campylobacter spp. are widely distributed in nature, their reservoir is the gastrointestinal tract of birds and mammals, both farmed and wild. The source of human infection is food of animal origin (mostly poultry meat), milk, water or direct contact with the animals (pets) which are carriers of the discussed bacteria.