PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1982 | 08 | 1-2 |
Tytuł artykułu

The presence of nitriles in rapeseed meal

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Występowanie nitryli w śrucie rzepakowej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
It has been found that nitriles are present in rapeseed meal. The GLC-analysis of the defatted rapeseed meal, commercial rapeseed meal and in the overheated (180°C) rapeseed meal revealed the difference between the size of peaks due to nitriles formed. The differences of peaks were more dependent on the beat treatment of rapeseed meal than on conditions enzymatic hydrolysis.
PL
W pracy badano występowanie nitryli w śrucie rzepakowej (poekstrakcyjnej). Hydrolizę enzymatyczną śruty prowadzono w środowisku obojętnym (pH 7,0) i kwaśnym (pH 3,5). Jako materiał porównawczy stosowano odłuszczone na zimno nasiona rzepaku i śrutę przegrzaną (180°C). Próbki stanowiące w pracy materiał porównawczy hydrolizowano tylko w pH 7,0. Rozdzielone na chromatografie gazowym związki identyfikowano na podstawie widm masowych. Oprócz nitryli zidentyfikowano izotiocyjaniany i 5 winylo-2-tiooksazolidinetion (goitrynę). Stwierdzono występowanie następujących nitryli: cyjanian pentenu, 1-cyjano-2-hydroksy-3-buten, 1-cyjano-3,4-epitiobutan (tylko w substancji beztłuszczowej nasion rzepaku) i 2-fenylopropionitryl. 1-cyjano-2-hydroksy-3-buten tworzył znacznie większe piki w śrucie niż w substancji beztłuszczowej nasion rzepaku. Pik odpowiadający 2-fenylopropionitrylowi najmniejszy był w substancji beztłuszczowej nasion, a w śrucie przegrzanej pik ten był znacznie większy niż w śrucie poddanej normalnym zabiegom termicznym. Zmiana środowiska hydrolizy enzymatycznej z obojętnej na kwaśną nie wpływały na zmianę wysokości pików 1-cyjano-2-hydroksy-3-butenu i 2-fenylopropionitrylu. Na podstawie uzyskanych wyników wnioskowano, że tworzenie się w śrucie 1-cyjano-2-hydroksy-3-butenu i 2-fenylopropionitrylu w większym stopniu uwarunkowane jest wpływem temperatury niż środowiskiem pH podczas hydrolizy enzymatycznej.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
1-2
Opis fizyczny
p.3-10,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Institute of Food Technology, Agriculture University of Warsaw, Rakowiecka 26/30, 02-528 Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Food Technology, Agriculture University of Warsaw, Rakowiecka 26/30, 02-528 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Buttery R., Guadagni D., Ling L. et al: J. Agr. Food Chem., 1976, 24, 829.
  • 2. Cole R.: Phytochemistry 1975, 14, 2293.
  • 3. Cole R.: Phytochemistry 1976, 15, 759.
  • 4. Cort A.: An introduction to spectroscopic methods for the identification of organic compounds, vol. 2, edited by F. Scheinamann Pergamon Press, Ltd Oxfort. 1974.
  • 5. Daxenbichler M., Van Etten C., Wolff A.: Biochemistry 1966, 5, 692.
  • 6. Daxenbichler M., Van Etten C., Spencer G.: J. Agric. Food Chem., 1977, 25, 121.
  • 7. Van Etten C., Daxenbichler M.: J. Agric. Food Chem., 1971, 19, 194.
  • 8. Kirk J., MacDonald C.: Phytochemistry 1974, 13, 2611.
  • 9. Kjaer A., Ohashi A., Wilson J., Djerassi C.: Acta Chem. Scand., 1963, 2143.
  • 10. Kojima M., Uchida M., Akahori Y.: J. Pharm. Soc. Japan., 1973, 93, 453.
  • 11. Kozłowska H., Borowska J., Lossow B.: Zesz. nauk. ART Olsztyn, Technologia. Żywności, 1975, 5, 43.
  • 12. Srivastava V., Hill D.: Phytochemistry 1974, 13, 1043.
  • 13. Tookey H.: Can. J. Biochem., 1973, 51, 1654.
  • 14. Rutkowski A., Kozłowska H., Pokorny J.: Roczniki Techn. i Chemii żywności 1966, 12, 275.
  • 15. Rutkowski A.: J.Am. Oil Chem. Soc., 1971, 48, 863.
  • 16. Youngs C., Wetter L.: J. Am. Oil Chem. Soc., 1969, 44, 551.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-306b421d-fee7-462a-9977-e6adef34d33c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.