EN
It has been found that nitriles are present in rapeseed meal. The GLC-analysis of the defatted rapeseed meal, commercial rapeseed meal and in the overheated (180°C) rapeseed meal revealed the difference between the size of peaks due to nitriles formed. The differences of peaks were more dependent on the beat treatment of rapeseed meal than on conditions enzymatic hydrolysis.
PL
W pracy badano występowanie nitryli w śrucie rzepakowej (poekstrakcyjnej). Hydrolizę enzymatyczną śruty prowadzono w środowisku obojętnym (pH 7,0) i kwaśnym (pH 3,5). Jako materiał porównawczy stosowano odłuszczone na zimno nasiona rzepaku i śrutę przegrzaną (180°C). Próbki stanowiące w pracy materiał porównawczy hydrolizowano tylko w pH 7,0. Rozdzielone na chromatografie gazowym związki identyfikowano na podstawie widm masowych. Oprócz nitryli zidentyfikowano izotiocyjaniany i 5 winylo-2-tiooksazolidinetion (goitrynę). Stwierdzono występowanie następujących nitryli: cyjanian pentenu, 1-cyjano-2-hydroksy-3-buten, 1-cyjano-3,4-epitiobutan (tylko w substancji beztłuszczowej nasion rzepaku) i 2-fenylopropionitryl. 1-cyjano-2-hydroksy-3-buten tworzył znacznie większe piki w śrucie niż w substancji beztłuszczowej nasion rzepaku. Pik odpowiadający 2-fenylopropionitrylowi najmniejszy był w substancji beztłuszczowej nasion, a w śrucie przegrzanej pik ten był znacznie większy niż w śrucie poddanej normalnym zabiegom termicznym. Zmiana środowiska hydrolizy enzymatycznej z obojętnej na kwaśną nie wpływały na zmianę wysokości pików 1-cyjano-2-hydroksy-3-butenu i 2-fenylopropionitrylu. Na podstawie uzyskanych wyników wnioskowano, że tworzenie się w śrucie 1-cyjano-2-hydroksy-3-butenu i 2-fenylopropionitrylu w większym stopniu uwarunkowane jest wpływem temperatury niż środowiskiem pH podczas hydrolizy enzymatycznej.